CBCD staat voor Central Bank Digital Currency. Het gaat dus om een digitale valuta die wordt uitgegeven en gereguleerd door een centrale bank. Een centrale bank is een instituut die zorgt voor onder andere het in circulatie brengen van basisgeld. In Nederland is er één centrale bank: De Nederlandsche Bank N.V. De Nederlandse Staat is enig aandeelhouder van deze bank. Op dit moment (2022) wordt er gesproken over een mogelijke digitale valuta in Europa: de digitale euro.
Centraal
Waarin een CBDC wezenlijk in verschilt met bijvoorbeeld een digitale munt zoals Bitcoin dat verhandeld wordt op een cryptocurrency platform, is dat de CBDC centraal wordt aangestuurd. De invoering van een digitale euro kan dan ook niet vergeleken worden met de invoering van de Bitcoin. Digitaal pinnen zoals mobiel pinnen valt al niet meer weg te denken, toch zijn er wel nadelen.
Risico’s van de CBDC is dat als een digitale munt gereguleerd door de centrale bank wordt dit de overheid een middel geeft om verregaande maatregelen te nemen. Maatregelen die burgers een stuk financieel autonomie kunnen ontnemen. Concreet gezegd is er de mogelijkheid om te bepalen wat iemand precies waaraan uitgeeft. Daarnaast zouden opties zoals koolstofdioxide belasting praktisch uitvoerbaar worden. Aangezien macht corrumpeert, zou daarom ook nagedacht moeten worden hoe de macht beheerst moet worden. Het risico aan de ene kant is machtsmisbruik en vergaande betutteling van burgers. Aan de andere kant biedt de CBDC mogelijkheden om iemand tegen zichzelf te beschermen.
Nog een punt van aandacht is dat men theoretisch gezien met de CBCD het contant geld kan vervangen. Voor mensen die zwart werken niet zo’n prettig idee. Daarnaast zorgt het ook voor nog meer verdwijning van de privacy. Verder wordt het, als je geen contant geld hebt, lastiger om mensen met een bijstandsuitkering financieel te helpen. Officieel moeten iemand met een bijstandsuitkering alle gekregen schenkingen opgegeven aan de belastingdienst, van het tientje voor de boodschappen aan toe. Dit maakt het leven mogelijk nog schrijnender voor mensen die het al moeilijk hebben.
Nu
Voor nu (2022) zijn er nog volop onderzoeken vanuit centrale banken om te bekijken wat de mogelijkheden zijn en hoe ze dit het invoeren van een digitale euro het beste kunnen doen.
Hoe nuttig was dit bericht?
Klik op een ster om het te beoordelen!
Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0
Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.
Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!
Laten we deze post verbeteren!
Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?