Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoeken

Betekenis van cryptovaluta

Inhoudsopgave

Leestijd: 3 minuten
0
(0)

De letterlijke betekenis van een cryptovaluta is:

Crypto = staat voor geëncrypteerd. Wat letterlijk betekent versleuteld.

Currency = valuta.

Dus betekent cryptocurrency: geëncrypteerde valuta. Maar wat is het dan precies? Hier gaan we verder op in:

Wat is een cryptocurrency?

Cryptocurrency is een soort digitale valuta die bedoeld is om als ruilmiddel te dienen. Cryptocurrency is populair geworden in het laatste decennium, met name nu Bitcoin (leer meer over wat is Bitcoin) de meest gebruikte alternatieve valuta is geworden. Meestal is cryptocurrency alleen elektronisch en heeft het geen fysieke vorm.

Cryptocurrency spreekt veel mensen aan vanwege het feit dat het zonder centrale bank kan worden beheerd en daarom gaat het om geheimhouding en uitvluchten. Het spreekt aan vanwege het vermogen om waarde te behouden en niet te worden opgeblazen door centrale banken die geld willen drukken. Het is ook erg moeilijk om te vervalsen vanwege het blockchain ledger systeem dat de munt beheert.

Dit is wat cryptocurrency is, hoe het werkt en de belangrijke nadelen van het gebruik ervan.

Hoe cryptocurrency werkt

Cryptocurrencies worden geproduceerd, getraceerd en beheerd door middel van wat men noemt een gedistribueerd grootboek zoals een blockchain. In een gedistribueerd grootboek wordt de beweging van de valuta verwerkt door computers in een gedecentraliseerd netwerk, om de integriteit van de financiële gegevens en het eigendom van de cryptocurrency te garanderen. Zie het als een gigantische eindeloze ontvangst van alle transacties van het systeem, die voortdurend wordt gecontroleerd door iedereen die het ontvangstbewijs kan zien.

Dit gedecentraliseerde systeem is typerend voor veel cryptocurrencies, die een centrale autoriteit schuwen. Dat maakt deel uit van de aantrekkingskracht van cryptocurrencies zoals Bitcoin – het houdt overheden en centrale banken uit het valutasysteem, waardoor hun inmenging en politieke manoeuvres worden verminderd.

Daarom is in sommige cryptokringen het aantal valutaeenheden beperkt. In het geval van Bitcoin is het systeem zo georganiseerd dat er niet meer dan 21 miljoen bitcoins kunnen worden uitgegeven.

Maar hoe komt cryptocurrency precies tot stand? De belangrijkste manier is door middel van wat men mining noemt, om een metafoor te gebruiken die gerelateerd is aan het oude monetaire systeem op basis van goud of zilver. Krachtige computers, vaak bekend als miners, voeren berekeningen uit en verwerken transacties op het grootboek. Daarmee verdienen ze een eenheid van de valuta, of in ieder geval een deel van een eenheid. Voor het uitvoeren van deze berekeningen is veel kostbare rekenkracht en vaak ook veel elektriciteit nodig.

Eigenaren van de valuta kunnen deze opslaan in een cryptocurrency portemonnee, een computerapplicatie waarmee ze de valuta kunnen uitgeven of ontvangen. Om een transactie te maken, hebben gebruikers een “sleutel” nodig, die hen in staat stelt te schrijven in het grootboek, met vermelding van de overdracht van het geld. Deze sleutel kan gekoppeld zijn aan een specifieke persoon, maar de naam van die persoon is niet direct gekoppeld aan de transactie.

Dus een deel van de aantrekkingskracht van cryptocurrency voor velen is dat het enigszins anoniem kan worden gebruikt.

Er is letterlijk geen limiet aan het aantal cryptocurrencies dat gecreëerd kan worden. Het aanbod ervan is verbazingwekkend, en letterlijk duizenden valuta’s kwamen de laatste jaren naar boven, vooral omdat Bitcoin in 2017 een grote populariteit verwierf. Enkele van de meest populaire crypten zijn Bitcoin, Litecoin, Ethereum, Ripple en Tether. Zelfs Facebook heeft geprobeerd om mee te doen aan het cryptocurrency spel door een consortium van industrie partners op te richten. Maar Europa heeft dit tegengehouden. (bron)

De nadelen van cryptocurrency / cryptovaluta

Hoewel voorstanders een goed verhaal te vertellen hebben over digitale valuta’s zoals Bitcoin, zijn deze valuta’s niet zonder ernstige nadelen, althans niet zoals ze nu zijn geconfigureerd. Dat betekent niet dat je er geen geld aan kunt verdienen door het aan iemand anders te verkopen voor een hogere prijs dan je hebt betaald. Deze nadelen maken het echter wel vrijwel nutteloos als valuta, als ruilmiddel.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: