Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoeken

Betekenis van Xmas

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

Xmas is de afkorting voor het Engelse woord voor kerst namelijk Christmas. Veel mensen vinden kerst de gezelligste tijd van het jaar. Het huis versieren, overal lampjes in de steden, mensen die een ‘prachtige’ kersttrui dragen en heerlijk eten zijn de dingen waar je aan denkt als je denkt aan Xmas. Maar waarom gebruiken we de afkorting Xmas eigenlijk? Is hier een bepaalde reden voor of doen we het gewoon voor het gemak? Lees snel verder om te ontdekken waarom wij, zelfs in Nederland, Xmas gebruiken.

Het vermijden van Christus

Er is ooit eens gezegd dat het gebruik van Xmas in verband stond met Christus. Xmas zou gebruikt worden in plaats van Christmas door mensen die niet gelovig waren. Kerst is ter gedachtenis aan de geboorte van Jezus Christus. Mensen die niet aan Christus willen denken gebruikte Xmas om dit te vermijden. Dit zouden mensen hebben verzonnen om tijdens de kerstdagen niet de hele tijd Christus te moeten horen en hieraan te moeten denken. Echter blijkt dit een broodje aap verhaal.

Dit verhaal is ooit eens bedacht om mensen die Xmas gebruikte in een slecht daglicht te zetten. Mensen die zeer gelovig waren vonden het vervelend dat mensen Christus niet wilden eren en verzonnen dit verhaal om mensen over te halen Xmas niet meer te gebruiken. Veel mensen geloofde dit verhaal en vermeden het gebruik van het woord Xmas, zeker mensen die gelovig waren.

Waar staat Xmas voor?

Als we kijken naar de geschiedenis van het woord Xmas, kun je zien dat bovenstaand verhaal compleet niet klopt. De X in Xmas komt namelijk uit het Grieks. De letter wordt uitgesproken als ‘Chi’. Dit is de eerste letter van het Griekse woord voor Christus: Χριστός. De letter ‘X’ kom je tegen in het symbool dat ook wel bekend staat als het Christogram. De Romeinse keizer Constantijn liet dit goddelijke symbool schilderen op de schilden van zijn soldaten.

Hieruit blijkt dat Xmas eigenlijk hetzelfde betekent als Christmas en dus niet wordt gebruikt door mensen die niet gelovig zijn. De ‘X’ wordt al eeuwenlang gebruikt in de schrijftaal. Het werd vroeger vaker gebruik om namen af te korten die ook ‘Christ’ in hun naam hadden.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: