Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoek

Betekenis van Kerst

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

Kerst is het gezelligheidsfeest bij uitstek. In de koude en donkere wintermaanden is het de ideale tijd om als familie en vrienden bij elkaar te zijn. Kerst is alleen niet altijd een gezelligheidsfeest geweest. De afgelopen eeuwen hebben christenen tijdens de kerstdagen de geboorte van Jezus Christus gevierd. Voor christenen is Kerst het feest van de komst van Jezus naar onze aarde. Maar wat is de betekenis van kerst nu eigenlijk precies? 

Is Kerst altijd een christelijke feestdag geweest?

Kerstmis is een christelijke feestdag waarop men de geboorte van Jezus Christus viert. Over de oorsprong van de viering van het feest doen verschillende verhalen de ronde. Welke daarvan historisch de juiste is, is niet duidelijk, maar in alle verhalen schuilt wel een overeenkomst. Namelijk, de connectie met nieuw leven. Zo houden de Germanen op 21 december midwinterfeesten (het Joelfeest), om het keerpunt van het licht en de afsluiting van de langste nacht van het jaar te vieren. Leven en dood spelen daarbij een rol. ‘Licht’ associëren de Germanen met ‘leven’, en het langer licht worden kan volgens hun overtuigingen zorgen voor nieuw leven in het jaar dat gaat komen. Tijdens de feesten zetten zij bomen in huis, stoken ze vreugdevuren en brengen zij bloedoffers op hun akkers. Op die manier wensen ze een zeer vruchtbare grond voor het komende seizoen. De midwinterfeesten duren maar liefst twaalf dagen, de periode van Kerst tot Driekoningen zoals we die vandaag de dag kennen.

Waar komt de kerstboom vandaan?

Dat is niet helemaal duidelijk. Volgens de één zijn de Germanen ermee begonnen. Zij hingen groene twijgen in huis en lieten zoveel mogelijk licht aan om de boze geesten te verjagen. Anderen menen dat het een winterse versie van de meiboom is. Voor christenen heeft de boom vaak een andere betekenis: het is een symbool van licht en licht staat dan weer voor de geboorte van Jezus Christus, hun Verlosser.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: