Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoeken

Betekenis van schooltandarts

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
4
(3)

De schooltandarts is weer terug van weggeweest. Veel volwassen hebben nog trauma’s of goede herinneringen aan de tandarts die langskwam op de basisschool. Het was lang een verloren beroep, maar tegenwoordig komen er steeds meer aanbieders die dit aanbieden voor basisscholen. De schooltandarts is een tandarts die gedurende het schooljaar 1 of 2 keer langs basisscholen gaat om de tanden te controleren van de leerlingen.

Geschiedenis schooltandarts

In Zaandam is het concept van de schooltandarts begonnen in Nederland. In het jaar 1904 werd de eerste tandarts naar een basisschool gestuurd om gratis te controleren om de kinderen wel vaak en goed genoeg hun tanden poetsten. In die tijd waren er in de steden veel infectieziektes zoals cholera en tyfus. Hierdoor groeide onder het volk de overtuiging dat de overheid verantwoordelijk was voor de volksgezondheid.

In het verleden had de schooltandarts een slecht imago. Dit kwam doordat in die tijd sommige tandartsen nog wel eens gaatjes boorde en kiezen trok zonder verdovingen. Dit zorgde ervoor dat kinderen beter hun tanden gingen verzorgen, maar leverden wel een angst voor de tandarts op. Veel basisschoolkinderen verstopten zich op school. Vooral omdat veel werkzaamheden zonder overleg gebeurden. De tandarts werd vaak hierdoor ook wel de “bekkenbeul” genoemd. Pas toen de gezondheidszorg verbeterde, verdween de schooltandarts van het toneel.

Door de tandartsen op locatie werden deze schooltandartsen als concurrentie gezien en als indringers in het werkveld. Na de tweede wereldoorlog kwamen de schooltandartsen vaak langs op het schoolplein. Dit doordat er toen veel suiker werd gegeten. De laatste 30 jaar was het beroep vrijwel uitgestorven, echter komt er de laatste jaren weer een opmars.

Waarom is de schooltandarts terug

In Juli 2022 gaf minister Carola Schouten aan dat 1 op de 5 kinderen nooit naar een tandarts gaan. Vooral in arme gezinnen is het aantal laag. Vaak zijn deze gezinnen bang voor de hoge kosten van de tandarts. Alleen is de tandarts en de mondhygiënist tot 18 jaar gratis. Echter weten veel mensen dit niet. Alleen als je jouw tanden nu niet verzorgt, kan dit later tot nog hogere kosten leiden. Het is dus ook aan te raden je kind zo vroeg mogelijk naar een tandarts te sturen.

Voordeel van de schooltandarts

De afspraak bij de tegenwoordige schooltandartsen zullen nooit lang duren. Jouw kind zal dus nooit veel van de les missen. Ook scheelt het tijd voor jezelf. Je hoeft nu niet naar de kindertandarts te rijden, daar te wachten en vervolgens weer terug te rijden. Je hoeft dus ook geen vrij te nemen van jouw werk.

Wanneer kan je gebruik maken van de schooltandarts?

De schooltandarts is al beschikbaar vanaf kinderen van 4 jaar. Daarna kunnen ze tijdens de hele basisschoolperiode gebruik maken van de schooltandarts. Dit gebeurt dus zowel bij melktanden als bij “volwassen” tanden. Als je als ouder er graag bij wil zijn, kan dit natuurlijk gewoon. Ook als jouw kind angst heeft voor de tandarts, kan dit worden geregeld.

Bekijk ook Betekenis van dentofobie

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 4 / 5. Stemmen telling: 3

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: