Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoeken

Betekenis van jacht

Inhoudsopgave

Leestijd: 4 minuten
4.4
(8)

De jacht is de achtervolging van dieren om deze vervolgens te doden. Dit wordt gedaan om de onderdelen van het dier te benutten, een dier te bestrijden/ verminder in aantallen of als een vorm van vrijetijdsbesteding. Vlees van het dier kan worden gebruikt ter consumptie, maar ook huiden en vellen zijn populair voor decoratie en verkoop.

Verschillende vormen van jagen

Er zijn verschillende manieren om te jagen. In dit onderdeel zullen we de populairste jachtmanieren omschrijven.

Betekenis van drijfjacht

Bij deze vorm van jacht wordt meestal een gebied door jagers afgezet. In dit gebied staan meerdere jagers klaar. De andere jagers gaan met toeters en honden het bos in of de vlakte op en proberen de dieren naar dit afgezette gebied te drijven. Hier staan de andere jagers klaar om te schieten.

Betekenis van drukjacht

De drukjacht lijkt een klein beetje op de drijfjacht. Er worden minder jagers ingezet en minder bombarie. Wel probeert een jager de dieren in beweging te brengen, waarna de andere jager op een afstand de dieren probeert af te schieten.

Betekenis van aanzitjacht

Bij de aanzitjacht blijf je lang op een plek zitten. Je wacht tot de dieren verschijnen, waarna je deze afschiet. Dit gebeurt meestal vanaf een hoog punt. Dit maakt het ook schot veiliger, aangezien je bij een misschot in de grond schiet.

Betekenis van bersjacht

Bij een bersjacht probeer je niet de dieren te drijven of op de dieren te wachten. Je gaat op pad en probeert al lopend dieren te vinden in de natuur. Dit wordt ook wel stakjacht, lopend jagen of pirschjacht genoemd.

Wat heb je nodig als jager?

Om te mogen jagen heb je in ieder geval een geldige jachtakte nodig, een wapenkluis, een wapenvergunning en een jachtdiploma. Buiten dit heb je natuurlijk ook materialen nodig zoals:

 • Een goede jas
 • Een goede broek
 • Rubberen laarzen
 • Pet en gezichtsmasker
 • Handschoenen
 • Signaalkleding
 • Regenkleding
 • Thermisch ondergoed
 • Foedraal (iets om je geweer in te vervoeren)
 • Gehoorbescherming
 • Mes
 • Verrekijker
 • Stoeltje
 • Rugzak

Mag iedereen zomaar jagen?

Momenteel zijn er in Nederland 28.000 mensen met een Jachtakte. Je mag alleen jagen als je dit in bezit hebt en je houdt aan de regels van Wet natuurbescherming. Om een jachtvergunning aan te vragen moet je op moment van schrijven voldoen aan de volgende eisen:

 • Ten minste de leeftijd van 18 jaar hebben
 • Beschikken over de gelegenheid om te jagen (huur of toestemming)
 • Een geldig verzekeringsbewijs kunnen overleggen
 • Geen strafblad heeft
 • Het jachtexamen heeft gehaald

Verder moet je dus voldoen aan de wet natuurbescherming, waarin staat op welke dieren je wel en niet mag jagen en in welke periode je mag jagen. Voor de actuele informatie kan je het beste de website van Rijksoverheid bezoeken.

Geschiedenis van de jacht

Jagen is een van de oudste manieren om aan voedsel te komen. De mensen werden niet voor niks jagers en verzamelaars genoemd. In die tijd werd vuursteen gebruikt als speerpunt. Dit nam af toen meer mensen als boer gingen leven, maar jagen is nooit volledig weggegaan en werd later steeds iets meer van de adel en elite.

In de Romeinse tijd werden waarschijnlijk ook al meerdere dieren uitgezet om hier vervolgens op te jagen. Er wordt aangenomen dat dit gebeurd is bij het konijn en de fazant. In de middeleeuwen had de adel soms alleenrecht op bepaalde natuurgebieden. Mensen die niet tot de adel en elite behoorde, en toch hier gingen jagen, werden opgepakt als stropers.

De afgelopen jaren krijgt de jacht steeds meer kritiek van het volk. Voornamelijk de natuurbeschermers en dierenactivisten zijn hier voorstanders in. Je kan dus nu ook niet zomaar jagen. Hier moet een vergunning voor worden aangevraagd en er mag alleen op bepaalde momenten en bepaalde diersoorten worden gejaagd. Dit wordt gedaan om bijvoorbeeld exoten tegen te gaan.

Jacht jargon

Onder de jagers worden er met meerdere termen onderling gesproken. Deze jargon is niet bekend onder leken, vandaar dat hieronder de belangrijkste termen worden uitgewerkt.

Betekenis van apporteren

Dit betekent dat een jachthond het geschoten wild ophaalt en naar de jager toebrengt. Honden komen nog veel voor in de jacht en door selectieve fokkerij in verschillende landen, ontstond een grote verscheidenheid aan verschillende soorten jachthonden. Elk jachthondenras heeft weer zijn eigen specifieke kenmerken en voordelen in de jacht.

Betekenis van biotoop

Een biotoop is de leefomgeving van een dier. Dit kan dus bijvoorbeeld een bos zijn of een zandvlakte. Kijkend naar een uitgebreidere definitie gaat het over een natuurlijke omgeving waarin een plant of dier kan leven en zich kan voortplanten.

Betekenis van drift

Een drift is een gebied, weg of strook waarin dieren worden op gedreven op vervolgens op te jagen. Het woord wordt ook gebruikt bij boeren voor de weg waarlangs ze het vee drijven.

Betekenis van kegelen

Kegelen doen konijnen of hazen. Het is de beweging waar ze op hun achterpoten gaat staan om beter rond te kunnen kijken.

Betekenis van klokhuis

In dit geval is klokhuis niet de binnenkant van de appel, maar de binnenkant van het lichaam van een dier. Oftewel de organen, zoals hart, longen, lever en nieren.

Betekenis van klucht

Een klucht is in de jagerswereld een groep patrijzen. De patrijs wordt ook wel veldhoen genoemd en is een akkervogel uit dezelfde familie als de fazant.

Betekenis van laveien

Laveien is het zoeken van voedsel. Ook kan het worden gebruikt voor het zoeken van een prooi. Buiten de jagerswereld wordt dit woord ook wel gebruikt voor lanterfanten.

Betekenis van lepel

Hierbij wordt het oor van een haas of konijn bedoeld. Zie je de lepel achter het hoge gras? In 2022 kwamen er beperkingen op het jagen op hazen en konijnen door de lage aantallen.

Betekenis van loper

Waar hierboven werd gerefereerd naar het oor, is de loper het onderdeel waar het dier op loopt. Een loper een poot van een dier. Dit zijn vaak hazen, konijnen of grote hoefdieren.

Betekenis van partou

Met dit woord bedoelen we niet het woord Partout wat overkomt uit het Frans en staat voor beslist of alom, maar de term Partou. Dit is een term die in de jagerscommunity wordt gebruikt om aan te geven dat er lopend wild is gesignaleerd.

Betekenis van pekelen

Het pekelen heeft als doel om de kwaliteit van het vlees van een konijn of haas te behouden. In dit proces wordt de urine uit de blaas van het dier gedrukt.

Betekenis van schelden

Schelden is het geluid van een hert. Het is een geluid wat een verstoorde ree maakt. Het lijkt op het blaffen van een hond. Een ree kan verder nog klagen en fiepen als geluid. Dit is meer een piepend geluid.

Betekenis van verwaaiing

Dit is de geur die een levend dier verspreidt. Dit kan lichaamsgeur zijn of bijvoorbeeld zweet.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 4.4 / 5. Stemmen telling: 8

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: