Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoeken

De betekenis van brandpreventie

Inhoudsopgave

Leestijd: 3 minuten
0
(0)

Er worden overal veel maatregelen genomen om brandveiligheid zo hoog mogelijk te houden. Dit wordt gedaan in huizen, scholen, winkelcentra en allerlei andere gebouwen. Maar welke maatregelen worden ingezet voor een hoge brandveiligheid? En waarom worden ze ingezet? In deze blog lees je meer hierover.

 

Wat is brandpreventie?

Met brandpreventie worden maatregelen en acties bedoeld om een brand te voorkomen. Soms kun je geen brand voorkomen en dan wil je zorgen dat de brand zo klein mogelijk blijft. Met brandpreventie wordt er voor gezorgd dat het risico op het uitbreken van een brand zo klein mogelijk is. Ook is het belangrijk dat als er brand uitbreekt in een gebouw, dat iedereen weet wat hij of zij moet doen. Het is belangrijk dat ze weten welke vluchtroute ze moeten volgen.

 

Verschil tussen actieve en passieve brandpreventie

Actieve brandpreventie is het proces van het beschermen van een gebouw als er een brand ontstaat. Ze vereisen een actie om te werken. Actieve brandpreventie is van belang om levens te beschermen en snelle reacties te genereren. Passieve brandpreventie zijn maatregelen die een mogelijke kunnen voorkomen. Een voorbeeld hiervan zijn bouwmaterialen die de verspreiding van vuur en rook kunnen beperken.

nooduitgang

Maatregelen voor brandpreventie

Er zijn verschillende maatregelen die ingezet kunnen worden voor brandpreventie. Deze maatregelen verschillen wel per pand of gebouw.

 

Bedrijfsveiligheid

De Arbowet bevat ook regels die te maken hebben met de brandveiligheid in een bedrijf. Hierin komen de volgende maatregelen naar voren:

  • Volg bij brand bepaalde vluchtwegen en nooduitgangen.
  • Als werkgever moet je werknemers veilig kunnen stellen.
  • Een werkgever moet de gevaren en risico’s voor de gezondheid voor de medewerkers voorkomen.
  • Er moet een risico-inventarisatie gemaakt worden.
  • Leid medewerkers op: het is belangrijk om zoveel mogelijk medewerkers op te leiden tot Bhv’er. Zij worden getraind om beginnende branden te blussen. Ook weten ze na een brand hoe ze de juiste hulp kunnen bieden aan slachtoffers.

brandweer

Je eigen huis

Ook in je eigen huis kun je de brandveiligheid vergroten. Dit kun je doen met verschillende maatregelen:

  • Plaats rookmelders: deze kun je het beste plaatsen aan het plafond. Een melder moet 50 centimeter van de muur geplaatst worden. Een rookmelder is op iedere verdieping van je huis verplicht. Het is ook belangrijk dat de rookmelders aan elkaar gekoppeld zijn. Dit zorgt ervoor je wanneer je aan het slapen bent ook sneller kunt horen dat er een brand is in de woonkamer door bijvoorbeeld de kachel.
  • Zorg dat je in bezit bent van een brandblusser of blusdeken. Dit is noodzakelijk als er dan toch brand uitbreekt in je huis. Een beginnende brand kun je dan zelf blussen als het zonder gevaar kan.
  • Je kunt ook een brandwerende coating aanbrengen in je huis. Als er dan brand uitbreekt in huis, zorgt de coating laag ervoor dat de vlammen zich minder snel verspreiden. Een brandwerende coating kan op verschillende oppervlakken worden toegepast, zoals hout, staal of beton. Wil je meer hierover weten? Lees hier meer over de betekenis van een brandwerende coating.
  • Ga voorzichtig om met elektrische apparaten: kortsluiting of een defect elektrisch apparaat zorgt voor een woningbrand. Zorg dat je gebruikt maakt van goedgekeurde veilige stekkerdozen. Vergeet ook niet veiligheid in de brandkast. Ga deze niet onderling met elkaar verbinden. Zorg er ook voor wanneer je een elektrisch materiaal gebruikt dat je het snoer volledig uitrolt.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: