Wanneer je thuis een kachel of openhaard hebt dan wordt er waarschijnlijk wel eens gesproken over brandhout. Alléén brandhout mag in de openhaard opgestoken worden. Brandhout is als het ware hout dat bestemd is om te verbranden voor warmte. Het is de oudste brandstof van de mensheid. Het is wel belangrijk dat je goed let op de brandveiligheid. Door de toenemende prijs van klassieke energiebronnen beleeft brandhout weer een hernieuwde populariteit.
Oogsten van brandhout
Brandhout is speciaal hout. Soms wordt het speciaal geplant maar in de meeste gevallen is het een bijproduct van het natuurlijke bos. Zo is omgevallen hout dat nog niet rot ideaal voor brandhout. Hout dat rechtstaat maar dood is nog beter. Dit omdat deze al gedroogd is maar nog niet verrot. Vaak worden deze bomen gekapt om zo bosbranden te verminderen. Vaak wordt brandhout in de winter geoogst omdat het hout dan het minste sap heeft. Hierdoor wordt het makkelijker om het hout te drogen. Om het brandhout te kunnen verbranden moet het namelijk droog zijn. Het gekapte hout droogt ongeveer 5 cm per jaar. Zachte houtsoorten hebben een droogtijd van één jaar, harde houtsoorten minstens 2 jaar en eikenhout 3 jaar. Wanneer je slecht gedroogd hout aansteek dan heb je kans op een schoorsteenbrand. Ook mag er geen zeewater op het hout komen omdat het zout zorgt voor een giftige damp.
Bewaren van je brandhout
Het brandhout wordt in Nederland online verkocht of via tankstations of bouwmarkten. Het beste kun je het hout in stukjes droog bewaren. Het is hier belangrijk dat het hout bedekt of overdekt is. Ook mag het hout niet op een natte ondergrond gestapeld worden. Hout zuigt namelijk het vocht op. Het beste kun je het brandhout op oude pallets plaatsen zodat het hout ook aan de onderkant gedroogd kan worden. Het ideaalste is om een goede winderige plek te kiezen. Hout dat droog in de openlucht wordt bewaard droogt in 20 maanden nog zo’n 25 procent extra. Dek de houtstapel ook nooit volledig af met een zeil. Zo kan vocht niet ontsnappen en ontstaat er schimmel.
Soorten brandhout
Je kunt kiezen voor verschillende soorten brandhout. Ook ligt het eraan waarvoor je het wilt gebruiken. Wanneer je brandhout zoekt voot een open haard dan kun je beter een harde houtsoort gebruiken. Dit hout spat weinig en heeft een mooi vuur. In gesloten haarden kun je naaldhout gebruiken. Deze spat meer maar geeft ook meer warmte af.
Hoe nuttig was dit bericht?
Klik op een ster om het te beoordelen!
Gemiddelde waardering 5 / 5. Stemmen telling: 1
Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.
Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!
Laten we deze post verbeteren!
Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?