Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden

Betekenis van een inboedelverzekering

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

Een inboedelverzekering is een verzekering die je afsluit om de spullen die in je huis staan te verzekeren. Gek genoeg is het afsluiten van een inboedelverzekering in tegenstelling tot een opstalverzekering niet verplicht. Waar een opstalverzekering de kosten door brand of andere schade aan je huis dekt, dekt de inboedelverzekering alles in huis. Wel moet hierbij gezegd worden dat er een aantal uitzonderingen zijn. Het gaat namelijk alleen op de spullen die verplaatsbaar zijn. Een laminaatvloer die ‘zweeft’ valt dus onder je inboedel, terwijl een betonvloer onder de opstalverzekering valt.

Waarom kiezen voor een inboedelverzekering?

Het kan altijd een keer gebeuren dat er iets kapot gaat of beschadigd raakt. Zo kan het zijn dat je tijdens het stofzuigen per ongeluk een glas water om stoot, waardoor het water over de televisie komt of nog erger een glas rode wijn over de bank. Je zit er dan niet op te wachten dat je zelf voor de kosten op moet draaien. Door het afsluiten van een inboedelverzekering heb je hier geen omkijken meer naar. Wel is het goed er rekening mee te houden dat je ook te maken hebt met een eigen risico. Het online vergelijken van een inboedelverzekering is dan dus ook zeker aan te raden. Er is namelijk wel degelijk verschil tussen de hoogte van het eigen risico bij de verschillende verzekeraars. Zo kan het zijn dat je bij de ene verzekeraar misschien maandelijks wel een paar euro minder betaald, maar dat het eigen risico vele malen hoger ligt. Op het moment dat je dan één of meerdere schades claim, zal het voordeel welke je dacht te hebben al snel teniet worden gedaan.

Een opstalverzekering

Waar een inboedelverzekering gek genoeg niet verplicht is, geldt dit voor een opstalverzekering wel. Echter alleen wanneer je een huis hebt gekocht door middel van een hypotheek. Je kunt je namelijk wel voorstellen dat de kosten door schade aan het dak van de woning door brand of storm flink in de papieren kunnen lopen. Wanneer je dan niet bent verzekerd, loopt de bank het risico dat de huiseigenaar deze schade niet kan betalen, met als gevolg dat de bank hiervoor zou moeten opdraaien. Het is daarom dus ook niet heel gek dat het verplicht is om er eentje af te sluiten. Het huis is en blijft immers eigendom van de bank zolang er nog een hypotheek op rust.

Opstal- en inboedelverzekering samen afsluiten

Je kunt je voorstellen dat wanneer jij te maken hebt gehad met brand of stormschade, de kans groot is dat je zowel een beroep moet doen op je inboedelverzekering, als je opstalverzekering. Op het moment dat je deze beide verzekeringen dan separaat van elkaar bij twee aparte verzekeraars hebt afgesloten, kan dit leiden tot discussie. Zoals je zult begrijpen zullen de claims over en weer gaan, waardoor jij er als consument tussenin zit. Door deze beide verzekeringen bij dezelfde verzekeraar af te sluiten, voorkom je dat je met eventueel bovenstaande scenario te maken kunt krijgen. Het komt namelijk allemaal uit hetzelfde potje, waardoor de claim een stuk gemakkelijker kan worden afgehandeld.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Huis & DIY
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen
Jouw advertentie hier?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: