Wat is DeFi?
DeFi is een afkorting van “decentralized finance”, een overkoepelende term voor Ethereum- en blockchaintoepassingen die gericht zijn op het verstoren van financiële tussenpersonen.
Geïnspireerd op de blockchain
DeFi is geïnspireerd op blockchain, de technologie achter de digitale munt bitcoin, die het mogelijk maakt dat verschillende entiteiten een kopie van een geschiedenis van transacties te bewaren, wat betekent dat het niet wordt gecontroleerd door een enkele, centrale bron. Dat is belangrijk omdat gecentraliseerde systemen en menselijke poortwachters de snelheid en verfijning van transacties kunnen beperken, terwijl ze gebruikers minder directe controle over hun geld bieden. DeFi onderscheidt zich omdat het het gebruik van blockchain uitbreidt van eenvoudige waardeoverdracht naar meer complexe financiële use cases. Lees daar meer over op Bitflex.
Gedecentraliseerde financiën
Voordat het algemeen bekend werd als gedecentraliseerde financiering, werd het idee van DeFi vaak “open finance” genoemd, of gedecentraliseerde financien.
De meest populaire soorten DeFi-toepassingen zijn:
Gedecentraliseerde uitwisselingen (DEXs)
Online exchanges helpen gebruikers valuta’s te ruilen voor andere valuta’s, of het nu gaat om Amerikaanse dollars voor bitcoin of ether voor DAI. DEXs zijn een hot type exchange, die gebruikers direct met elkaar verbindt zodat ze cryptocurrencies met elkaar kunnen verhandelen zonder een tussenpersoon te vertrouwen met hun geld.
Stablecoins
Een cryptocurrency die gebonden is aan een actief buiten de cryptocurrency (de dollar of euro, bijvoorbeeld) om de prijs te stabiliseren.
Leningplatforms
Deze platforms gebruiken slimme contracten om tussenpersonen zoals banken te vervangen die leningen in het midden beheren.
Voorspellingsmarkten
Markten voor weddenschappen op de uitkomst van toekomstige gebeurtenissen, zoals verkiezingen. Het doel van DeFi versies van voorspellingsmarkten is om dezelfde functionaliteit aan te bieden, maar zonder tussenpersonen.
Naast deze apps zijn er nieuwe DeFi-concepten omheen ontstaan:
Yield farming
Voor goed geïnformeerde handelaren die bereid zijn risico te nemen, is er yield farming, waarbij gebruikers verschillende DeFi tokens scannen op zoek naar mogelijkheden voor grotere rendementen.
Liquidity mining
Wanneer DeFi applicaties gebruikers naar hun platform lokken door hen gratis tokens te geven. Dit is de meest buzzy vorm van yield farming tot nu toe.
Samenstelbaarheid: DeFi apps zijn open source, wat betekent dat de code erachter openbaar is voor iedereen om te bekijken. Als zodanig kunnen deze apps worden gebruikt om nieuwe apps te “componeren” met de code als bouwstenen.
Combineren van financiële systemen
Om het concept “samenstelbaarheid” op een andere manier te verwoorden, zijn DeFi apps als Lego’s, de speelgoedblokken die kinderen in elkaar klikken om gebouwen, voertuigen enzovoort te bouwen. DeFi apps kunnen op dezelfde manier in elkaar worden geklikt als “geld lego’s” om nieuwe financiële producten te bouwen.
Hoe nuttig was dit bericht?
Klik op een ster om het te beoordelen!
Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0
Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.
Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!
Laten we deze post verbeteren!
Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?