Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoek

Betekenis van blockchain

Inhoudsopgave

Leestijd: < 1 minuut
4
(1)

Een blockchain is een continu groeiende lijst met records, ookwel blokken genoemd, die zijn gekoppeld en beveiligd met behulp van cryptografie. Elk blok bevat meestal een hash-pointer als een link naar een vorig blok, een timestamp en transactiegegevens. Blockchains zijn van nature bestand tegen wijziging van de gegevens. Het is “een open, gedistribueerd grootboek die transacties tussen twee partijen efficiënt en op een verifieerbare en permanente manier kan registreren.” Voor gebruik als gedistribueerd grootboek wordt een blockchain meestal beheerd door een peer-to-peer-netwerk dat collectief vasthoudt aan een protocol voor het valideren van nieuwe blokken. Eenmaal geregistreerd, kunnen de gegevens in een bepaald blok niet met terugwerkende kracht worden gewijzigd zonder de wijziging van alle volgende blokken, wat een samenspanning van de netwerkmeerderheid vereist.

Blockchains zijn beveiligd door ontwerp en zijn een voorbeeld van een gedistribueerd computersysteem met hoge fouttolerantie. Gedecentraliseerde consensus is daarom bereikt met een blockchain. Dit maakt blockchains mogelijk geschikt voor het vastleggen van evenementen, medische dossiers, en andere archiefbeheeractiviteiten, zoals identiteitsbeheer, transactieverwerking, documenteren van herkomst, voedsel traceerbaarheid of stemmen.

De eerste blockchain werd in 2008 geconceptualiseerd door een anonieme persoon of groep die bekend staat als Satoshi Nakamoto en in 2009 geïmplementeerd als een kerncomponent van bitcoin, waar het dient als het grootboek voor alle transacties. De uitvinding van de blockchain voor bitcoin maakte het de eerste digitale valuta om het probleem van dubbele uitgaven op te lossen zonder de noodzaak van een vertrouwde autoriteit of centrale server. Het bitcoin-ontwerp is de inspiratie geweest voor andere toepassingen.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 4 / 5. Stemmen telling: 1

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: