Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoeken

Betekenis van toko

Overig

Leestijd: < 1 minuut Wat is een toko? Een toko (Indonesisch voor winkel) is een winkel in Nederland waar voornamelijk Aziatische levensmiddelen worden verkocht en waarvan de eigenaren over het algemeen Indo-Europees, inheems Indonesisch, Surinaams, Chinees of Vietnamees zijn. In Indonesië wordt de term toko gebruikt als algemene benaming voor elk soort winkel of winkel. In Nederlandstalige landen refeert het echter naar een winkel voor exotische, landspecifieke voedingswaren, die niet in een supermarkt te verkrijgen zijn. Het woord toko wordt soms ook gebruikt als iemand het heeft over zijn of haar bedrijf. Dan is het een eufemisme voor het woord bedrijf. Toko’s in elke stad en online In nagenoeg elke stad is wel een toko te vinden. Vaak verkopen ze daar van alle Surinaamse en Indonesische producten en delikatesses. Tegenwoordig zijn er steeds meer gespecialiseerde tokos die online verkopen. Dat heeft meerdere voordelen: Ongeacht waar je woont kan je bestellen en laten leveren Je hoeft de deur niet uit Producten zijn goedkoper Een goed voorbeeld hiervan is Snack Toko. Zij verkopen enkel online en kunnen daardoor exotische Aziatische snoep voordelig aanbieden.

Betekenis van wegmarkering

Vervoer & Reizen

Leestijd: < 1 minuut Wat is wegmarkering? Wegmarkering (of belijning) is het aanbrengen van verf of materialen op wegdekken, trottoirs, beton of asfalt om informatie aan automobilisten en voetgangers door te geven. Wegmarkering omslaat alle tekens die op het wegdek staan aangegeven en het verkeer door middel van de visuele informatie geleiden. Wegmarkering omvat onder meer pijlen, strepen, doorgetrokken en onderbroken lijnen, haaientanden. Waar wordt wegmarkering aangebracht? Wegmarkeringen kunnen worden aangebracht op een verscheidenheid van oppervlakken op wegen en snelwegen, trottoirs, vliegvelden, parkeerterreinen, racebanen, sportvelden en recreatiecomplexen. Welke wegmarkeringen moet je gebruiken? Afhankelijk van het land, de regio en het doel wordt bij wegmarkeringen gebruik gemaakt van een standaardsysteem van lijnen, kleuren en markeringen om richting aan te geven, rijstroken, zones, snelheidsbeperkingen, parkeren, stoppen en veiligheid. Hoe wordt wegmarkering aangebracht? De wegmarkering wordt aangebracht met wegmarkeringsmachines of met de hand door geschoolde vakmensen die niet-mechanische wegmarkeringsapparatuur gebruiken. Voor symbolen worden stencils gebruikt om de nauwkeurigheid te waarborgen. Welke materialen worden gebruikt voor wegmarkering? Het wegmarkeringsbedrijf kiest de verf of het materiaal die geschikt zijn voor het oppervlak en de markering. Er zullen bijvoorbeeld verschillende verven worden gebruikt voor gebieden met druk verkeer, duurzaamheid, antislip, waterdichtheid of reflecterende eigenschappen. Verven op waterbasis, thermoplastische kunststoffen, MMA, polymeertape en epoxyhars zijn de meest gebruikte materialen voor weg- en vloermarkering. Wil je nu meer weten over wegmarking België of Nederland? Lees dan verder!

Betekenis van nagelstylist

Overig

Leestijd: < 1 minuut Wat is een nagelstylist? Een nagelstylist brengt een verbetering aan op de natuurlijke nagel. Dat kan met een gelproduct of een acrylproduct zijn. Ze kunnen de natuurlijke nagel verstevigen en de nagel langer maken. Veel mensen realiseren zich niet dat er een wetenschap achter het aanbrengen van een nagelversteviging zit. Waar de steun op de nagel zit, hoe de nagel aansluit op de hand van de klant en hoe goed de nagel naadloos is afgewerkt om nagelbijten te voorkomen, zijn allemaal aspecten die belangrijk zijn bij het creëren van mooie en sterke nagels over een langere periode. Door een klant een uitzonderlijke en specifieke service te bieden, zullen zij waarschijnlijk trouwe klanten blijven. Het prachtig opmaken van je nagels Naast het verstevigen van de natuurlijke nagel kan een nagelstylist er ook voor zorgen dat de nagels verlengd worden met plaknagels en dat ze mooi opgemaakt worden in een bepaald motiefje, kleurstelling of met glitters en steentjes. Manicure of nagelstylist? Een nagelstylist moet niet verward worden met een manicure of pedicure. Een manicure werkt met de natuurlijke nagel. Een manicure bestaat meestal uit het schoonmaken van de nagelriemen en het modelleren en polijsten van de natuurlijke nagel. Het begint soms met een inweking, en misschien scrubben van de huid. Sommige salons geven een paraffinedip en massage, en eindigen met het polijsten van de nagel met nagellak. Deze nagellak kan meestal worden verwijderd met nagellakremover. Een nagelstylist daarentegen gaat verder waar de manicure stopt en verfraaid de nagel met een mooie nagellak en andere visuele elementen. Nagelstyliste worden na het lezen van deze uitleg? Overweeg dan een gecertificeerde opleiding bij een gerenommeerde nagelstyliste.

Betekenis van damesmodewinkel

Kleding en Uiterlijk

Leestijd: 2 minuten Wat is een damesmodewinkel? Een damesmodewinkel of boetiek (boutique) is een kledingwinkel die zich toelegt op de verkoop van unieke artikelen, of artikelen die gericht zijn op een nichemarkt voor dames. Deze winkels zijn opgericht om een breed scala van dingen te verkopen, waaronder hippe dameskleding, sieraden en andere accessoires. Veel mensen associëren boetieks met luxe, speciale producten. Veel badplaatsen en gebieden met een welvarende bevolking hebben een hoge concentratie van dergelijke winkels in hun winkelstraten. Vrouwen van alle leeftijden kopen kleding voor verschillende doeleinden en gelegenheden. Van trainingskleding tot zwarte jurkjes, vrouwen bezoeken winkels om kledingstukken te kopen die bij hun individuele stijl passen. Gelukkig is er voor elk type vrouw wel een passende damesmodewinkel te vinden. Online shoppen of toch naar een damesmodewinkel gaan? Hier zijn enkele redenen waarom winkelen in de winkel een superieure ervaring kan zijn. 1. Ervaar het product Wanneer je naar plaatselijke winkel gaat om te winkelen, kan je het artikel dat je wilt kopen zien en aanraken voordat het aanschaft. Wil je er zeker van zijn dat die prachtige jurk die je op oudejaarsavond wilt dragen, past? Dat weet je pas als je hem past. Die optie heb je niet bij online aankopen. Natuurlijk kun je je aankoop terugsturen, maar waarom al dat gedoe? Bovendien moet je dan nog ruilen of een andere jurk kopen. Als je direct in de winkel winkelt, vermijd je ook de leverings- en/of retourkosten die verbonden zijn aan online aankopen. 2. Persoonlijke service Veel online verkopers streven ernaar om de winkelervaring in persoon na te bootsen via e-mail, chatbots en how-to video’s. Het is echter niet hetzelfde als een verkoper die jouw vragen beantwoordt en/of laat zien hoe iets werkt. Bovendien geniet je in de damesmodewinkel van persoonlijke service, die je online nooit kan krijgen. 3. Direct in je handen! Misschien wel een van de beste redenen om in de winkel te winkelen is het feit dat je jouw nieuwe aankopen direct mee naar huis kunt nemen.

Betekenis van klokkenmaker

Techniek & Wetenschap

Leestijd: < 1 minuut Wat is een klokkenmaker? Een klokkenmaker, horlogemaker of uurwerkmaker is een vakman die uurwerken, klokken en (zak)horloges maakt en repareert. Aangezien de meeste horloges tegenwoordig in de fabriek worden gemaakt, repareren de meeste moderne horlogemakers alleen nog horloges en fabriceren zij ze niet meer zelf. Het maken en onderhouden van uurwerken Oorspronkelijk waren het echter meester-ambachtslieden die wandklokken en  horloges, met inbegrip van al hun onderdelen, met de hand bouwden. Moderne horlogemakers moeten, wanneer zij oudere horloges moeten repareren waarvoor misschien geen vervangingsonderdelen beschikbaar zijn, over fabricagevaardigheden beschikken en kunnen gewoonlijk vervangingen vervaardigen voor veel van de onderdelen die in een horloge worden gevonden. Puur onderhoud en reparatie van uurwerken Tegenwoordig onderhouden en repareren klokkenmakers productiehorloges. Zij vervaardigen zelden zelf vervangingsonderdelen. In plaats daarvan verkrijgen en monteren zij originele fabrieksonderdelen die van toepassing zijn op het horlogemerk dat wordt onderhouden. De meerderheid van de moderne horlogemakers in de wereld, met name in Zwitserland en Europa, werkt rechtstreeks voor de horlogemakersindustrie, en kan een formele horlogediploma aan een technische school hebben behaald. Zij volgen ook kaliber-specifieke, in-house “merk” opleiding in de fabriek of het servicecentrum waar zij werkzaam zijn. Sommige fabrieksservicecentra hebben echter een aanpak die hen in staat stelt gebruik te maken van “niet-horlogemakers” die slechts één aspect van het reparatieproces uitvoeren. Deze hooggeschoolde werknemers hebben geen horlogemakersdiploma of -certificaat, maar zijn speciaal “intern” opgeleid als technici om slechts één of meer onderdelen van het horloge op een echte “lopende band”-manier te onderhouden. Als echte horlogemakers in een dergelijke omgeving werken, is hun vaardigheid gewoonlijk beperkt tot het onderhouden van alleen het uurwerk. Meer weten? Bezoek dan de website van klokkenmaker Sint-Niklaas.

Betekenis van grafisch designbureau

Kunst

Leestijd: < 1 minuut Wat is een grafisch designbureau? Een grafisch designbureau is een bureau waar een of meerdere grafische vormgevers samenwerken aan grafisch ontwerpopdrachten voor opdrachtgevers. Grafische vormgeving (design) of beeldende vormgeving is het visueel vormgeven van ideeën in verschillende media, met als doel om mensen iets mee te delen. Dit vereist de inzet van zowel artistieke als technische vaardigheden. Een grafisch designbureau ontwerpt brochures, kaarten, advertenties, websites, drukwerk, posters en verpakkingen. Denk daarbij aan de typografie (welke grootte en soort letter?), de lay-out (de indeling), het kleurgebruik en de foto’s. Ook ontwerpen zij bijvoorbeeld logo’s die in verschillende media worden gebruikt. Het doel van grafische vormgeving is communicatie: het overbrengen van een bepaalde boodschap. Bij grafische vormgeving gaat het dus om het visualiseren van bepaalde informatie. Er valt een hoop te ontwerpen In vele branches en voor vele doeleinden is het vereist dat er een mooi, functioneel en doordacht design wordt gepresenteerd. Denk maar eens aan vormgeving voor: Animatie Boekbandontwerpen Reclame Belettering Datavisualisatie Communicatie Webdesign Illustratie Fotografie Huisstijl, logo, briefpapier, etc. Desktoppublishing Meer interesse gekregen? Meer weten over grafisch design of wil je direct een grafisch designbureau inschakelen? bezoek dan de website van Grafisch Designbureau Oost-Vlaanderen, Fris water voor de vis.

Betekenis van waxsalon

Overig

Leestijd: < 1 minuut Wat is een waxsalon? Een waxsalon is een beautysalon waar een of meerdere schoonheidsspecialistes wax- en harsdiensten aanbieden. Wat is waxen? Waxen is het weghalen van ongewenst haar door er warme of of soms koude ontharingswas op te strijken met een spatel, de hars daarna te laten stollen en er vervolgens af te trekken. De haartjes trek je hiermee los, wat een gladde, haarloze huid als gevolg heeft. Deze ontharingsmethode kan pijnlijk zijn. Hoe bereid ik me voor? Wat moet je doen voordat je je laat waxen? Laat je haar voor het harsen minstens een halve centimeter groeien. Als het langer is dan 2 cm, moet je het misschien bijknippen. Zorg ervoor dat je de dag ervoor niet scrubt, bruint of je huid uitdroogt door te zwemmen. De dag ervoor moet je geen cafeïne of alcohol drinken en geen lotions of crèmes opdoen. Neem 30 minuten voor jouw afspraak bij Waxsalon Den Haag een pijnstiller in om de pijn te verzachten.

Betekenis van truck

Vervoer & Reizen

Leestijd: < 1 minuut Wat is een truck? Een truck, ook vrachtauto of vrachtwagen genoemd is een motorvoertuig die ontworpen is om vracht te vervoeren. Er zijn ook speciale trucks die geen goederen vervoeren, maar die andere doeleinden dienen, zoals het vervoeren van een kraan of een brandweerauto. De term truck is afgeleid van de paard-en-wagentechnologie, en sommige van de pionierfabrikanten kwamen uit de wagenmakerij. Dankzij een goed ontwikkeld systeem van wegen en snelwegen in Noord-Amerika en Europa vervoeren vrachtwagens tegenwoordig de meeste vracht tussen steden, met uitzondering van bulkgoederen zoals ertsen, die meestal nog per schip en per spoor worden vervoerd, en tijdskritieke leveringen, die meestal per vliegtuig tussen steden worden vervoerd. Vrachtwagens hebben een bijna volledig monopolie op het gebied van goederenvervoer binnen de stad, omdat zij goederen rechtstreeks bij de ontvangers kunnen afleveren. Oorsprong van de truck In 1896 bouwde Gottlieb Daimler uit Duitsland de eerste motorvrachtwagen. Hij was uitgerust met een vierpk-motor en een riemaandrijving met twee versnellingen vooruit en één achteruit. In 1898 produceerde de Winton Company uit de Verenigde Staten een door benzine aangedreven bestelwagen met een eencilindermotor van zes paardenkrachten. Transitie van paard en wagen naar trucks In de Eerste Wereldoorlog werden trucks op grote schaal ingezet, en in de Tweede Wereldoorlog vervingen zij grotendeels de door paarden getrokken uitrusting. Een opmerkelijk voertuig was de jeep met vierwielaandrijving en een capaciteit van een kwart ton, met een korte wielbasis, die in staat was om een verscheidenheid van militaire taken uit te voeren. Wil je meer weten over trucks of heb je een eigen truck en wil je die graag goed laten onderhouden? Bezoek dan Garage Trucks Antwerpen voor meer informatie.

Betekenis van projectstoffering

Huis & DIY

Leestijd: < 1 minuut Wat is projectstoffering? Projectstoffering is een woord die gebruikt wordt voor het bedenken van een interieurplan, het leveren en plaatsen van vloerbedekking, gordijnen, vitrage en/of zonwering bij bedrijven en organisaties. Wat beslaat projectstoffering? Het met de klant afstemmen van een interieurplan, met inachtname van brandveiligheid, budget en belasting van het interieur (verkeer en gebruik) Het klaarmaken / ontruimen van de ruimte(s) Oude vloerbedekking verwijderen (indien nodig) Egaliseren van de ondervloer (indien nodig) Het plaatsen van het antislip (indien nodig) Het leggen van de stoffering, eventueel met legplattegrond. Het netjes afwerken van de gehele vloer (denk aan de randafwerking, et cetera) Het vervangen of plaatsen van gordijen of andere zonwering Het plaatsen van lampen/verlichting Het plaatsen van meubels Eerder gaven we al aan dat er rekening gehouden wordt met meerdere zaken om een interieurplan af te stemmen, waaronder het budget, de smaak van de opdrachtgever en brandveiligheid belangrijke factoren zijn. Er wordt daarnaast ook rekening gehouden met de levensduur van de stoffering, de mate waarin deze zal slijten en gemakkelijk te onderhouden en schoon te houden is. Interesse in een nieuwe inrichting? Overweeg dan eens Bos Vloeren en Projecten.  is onder andere de vloerspecialist Breda en omgeving Rotterdam. Zij ontwikkelen verschillende soorten projectstoffering en adviseren bedrijven en instellingen op het gebied hiervan.

Betekenis van rijstwater

Overig

Leestijd: 2 minuten Wat is rijstwater? Rijstwater is het water waarin rijst is gekookt. Vrouwen in China, Japan en Zuidoost-Azië gebruiken rijstwater al eeuwenlang als haar- en huidbehandeling. Maar heeft rijstwater ook wetenschappelijk bewezen schoonheidsvoordelen? Rijstwater is het zetmeelhoudende water dat overblijft nadat rijst is gekookt of geweekt. Het zou het haar glad en glanzend maken en het sneller doen groeien. Rijstkorrels bevatten 75-80% zetmeel. Rijstwater is het zetmeelhoudende water dat overblijft na het weken of koken van rijst. Rijstwater zou veel van de vitaminen en mineralen bevatten die in rijst zitten. Deze omvatten: aminozuren B-vitamines vitamine E mineralen antioxidanten Geschiedenis van het gebruik van rijstwater Het Chinese dorp Huangluo, waar de inheemse Rode Yao-vrouwen wonen, staat in het Guinness Book of Records als ‘s werelds dorp met het langste haar’. De vrouwen hier kunnen bogen op lang, glanzend en gezond haar dat consequent wordt onderhouden. De dorpelingen geloven dat het een symbool is van geluk, een lang leven en voorspoed. Dus wat is het geheim van hun fabelachtig onderhouden haar? Een eeuwenoud maar uiterst eenvoudig Chinees middeltje – rijstwater! Dit magische drankje, dat al eeuwenlang wordt gebruikt als een natuurlijke shampoo en spoeling, doet duidelijk wonderen. Het is zelfs zo dat vrouwen meestal pas grijs worden als ze bijna tachtig jaar oud zijn! Maar China heeft niet het monopolie op rijstwater. Zo’n 1.200 jaar geleden gebruikten vrouwen in Japan – vooral aan het keizerlijk hof – rijstwater om hun haar te spoelen en hun gezicht te wassen. Deze oplossing was zeer geliefd en werd ‘Yu-Su-Ru’ genoemd. Vooral geisha’s gebruikten het om hun huid glad, gelijkmatig en soepel te houden. Zelfs Korea (waar de traditionele schoonheidstechnieken weer opleven) en andere Zuidoost-Aziatische landen zoals Thailand, Cambodja en Indonesië gebruiken rijstwater al sinds jaar en dag als belangrijk schoonheidssupplement. Dus waarom is dit eenvoudige ingrediënt zo’n krachtige oplossing, en hoe kun je vandaag de voordelen ervan benutten? Laten we eens kijken. Voordelen In de loop der jaren hebben verschillende onderzoeken aangetoond dat rijstwater, dat deel uitmaakt van de culinaire erfenis van Azië, ook deel uitmaakt van de schoonheidserfenis van dat land. En met goede reden. Het aanbrengen ervan op de huid kan op vele manieren voordelen opleveren. De krachtige antioxidanten die het bevat is de beste bescherming tegen vroegtijdige veroudering. Het doet dit door neutralisatie van vrije radicalen en gaat ook de eigenschappen van elastase tegen (het enzym dat elastine beschadigt en het veerkrachtig maakt). Het verzacht en verbetert ook aangetaste huidbarrières en houdt de huid gehydrateerd. Er zijn verschillende voordelen aan het gebruik van rijstwater voor de huid. Voorstanders van het gebruik van rijstwater voor het haar geloven dat het ontklit het haar maakt het haar gladder verhoogt de glans maakt het haar sterker helpt het haar lang te groeien Rijstwater kan ook gebruikt worden om de conditie van je haar te verbeteren en krullen terug te laten komen, dit noemen we rijstwater krullen. Hoe gebruik je rijstwater Rijstwater kan een commerciële conditioner vervangen. Om dit te doen, moet een persoon: het haar wassen met shampoo grondig uitspoelen met kraanwater rijstwater over het haar gieten het rijstwater in het haar en de hoofdhuid masseren maximaal 20 minuten laten inwerken spoel het haar grondig uit met warm water uit de kraan