Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden

Betekenis van klokkenmaker

Inhoudsopgave

Leestijd: < 1 minuut
0
(0)

Wat is een klokkenmaker?

Een klokkenmaker, horlogemaker of uurwerkmaker is een vakman die uurwerken, klokken en (zak)horloges maakt en repareert. Aangezien de meeste horloges tegenwoordig in de fabriek worden gemaakt, repareren de meeste moderne horlogemakers alleen nog horloges en fabriceren zij ze niet meer zelf.

Het maken en onderhouden van uurwerken

Oorspronkelijk waren het echter meester-ambachtslieden die wandklokken en  horloges, met inbegrip van al hun onderdelen, met de hand bouwden. Moderne horlogemakers moeten, wanneer zij oudere horloges moeten repareren waarvoor misschien geen vervangingsonderdelen beschikbaar zijn, over fabricagevaardigheden beschikken en kunnen gewoonlijk vervangingen vervaardigen voor veel van de onderdelen die in een horloge worden gevonden.

Puur onderhoud en reparatie van uurwerken

Tegenwoordig onderhouden en repareren klokkenmakers productiehorloges. Zij vervaardigen zelden zelf vervangingsonderdelen. In plaats daarvan verkrijgen en monteren zij originele fabrieksonderdelen die van toepassing zijn op het horlogemerk dat wordt onderhouden. De meerderheid van de moderne horlogemakers in de wereld, met name in Zwitserland en Europa, werkt rechtstreeks voor de horlogemakersindustrie, en kan een formele horlogediploma aan een technische school hebben behaald. Zij volgen ook kaliber-specifieke, in-house “merk” opleiding in de fabriek of het servicecentrum waar zij werkzaam zijn.

Sommige fabrieksservicecentra hebben echter een aanpak die hen in staat stelt gebruik te maken van “niet-horlogemakers” die slechts één aspect van het reparatieproces uitvoeren. Deze hooggeschoolde werknemers hebben geen horlogemakersdiploma of -certificaat, maar zijn speciaal “intern” opgeleid als technici om slechts één of meer onderdelen van het horloge op een echte “lopende band”-manier te onderhouden. Als echte horlogemakers in een dergelijke omgeving werken, is hun vaardigheid gewoonlijk beperkt tot het onderhouden van alleen het uurwerk.

Meer weten? Bezoek dan de website van klokkenmaker Sint-Niklaas.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Techniek & Wetenschap
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: