Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Search

Betekenis van rijstwater

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

Wat is rijstwater?

Rijstwater is het water waarin rijst is gekookt. Vrouwen in China, Japan en Zuidoost-Azië gebruiken rijstwater al eeuwenlang als haar- en huidbehandeling. Maar heeft rijstwater ook wetenschappelijk bewezen schoonheidsvoordelen?

Rijstwater is het zetmeelhoudende water dat overblijft nadat rijst is gekookt of geweekt. Het zou het haar glad en glanzend maken en het sneller doen groeien.

Rijstkorrels bevatten 75-80% zetmeel.

Rijstwater is het zetmeelhoudende water dat overblijft na het weken of koken van rijst.

Rijstwater zou veel van de vitaminen en mineralen bevatten die in rijst zitten. Deze omvatten:

 • aminozuren
 • B-vitamines
 • vitamine E
 • mineralen
 • antioxidanten

Geschiedenis van het gebruik van rijstwater

Het Chinese dorp Huangluo, waar de inheemse Rode Yao-vrouwen wonen, staat in het Guinness Book of Records als ‘s werelds dorp met het langste haar’. De vrouwen hier kunnen bogen op lang, glanzend en gezond haar dat consequent wordt onderhouden. De dorpelingen geloven dat het een symbool is van geluk, een lang leven en voorspoed. Dus wat is het geheim van hun fabelachtig onderhouden haar? Een eeuwenoud maar uiterst eenvoudig Chinees middeltje – rijstwater! Dit magische drankje, dat al eeuwenlang wordt gebruikt als een natuurlijke shampoo en spoeling, doet duidelijk wonderen. Het is zelfs zo dat vrouwen meestal pas grijs worden als ze bijna tachtig jaar oud zijn! Maar China heeft niet het monopolie op rijstwater. Zo’n 1.200 jaar geleden gebruikten vrouwen in Japan – vooral aan het keizerlijk hof – rijstwater om hun haar te spoelen en hun gezicht te wassen. Deze oplossing was zeer geliefd en werd ‘Yu-Su-Ru’ genoemd. Vooral geisha’s gebruikten het om hun huid glad, gelijkmatig en soepel te houden. Zelfs Korea (waar de traditionele schoonheidstechnieken weer opleven) en andere Zuidoost-Aziatische landen zoals Thailand, Cambodja en Indonesië gebruiken rijstwater al sinds jaar en dag als belangrijk schoonheidssupplement. Dus waarom is dit eenvoudige ingrediënt zo’n krachtige oplossing, en hoe kun je vandaag de voordelen ervan benutten? Laten we eens kijken.

Voordelen

In de loop der jaren hebben verschillende onderzoeken aangetoond dat rijstwater, dat deel uitmaakt van de culinaire erfenis van Azië, ook deel uitmaakt van de schoonheidserfenis van dat land. En met goede reden. Het aanbrengen ervan op de huid kan op vele manieren voordelen opleveren.

De krachtige antioxidanten die het bevat is de beste bescherming tegen vroegtijdige veroudering. Het doet dit door neutralisatie van vrije radicalen en gaat ook de eigenschappen van elastase tegen (het enzym dat elastine beschadigt en het veerkrachtig maakt).

Het verzacht en verbetert ook aangetaste huidbarrières en houdt de huid gehydrateerd. Er zijn verschillende voordelen aan het gebruik van rijstwater voor de huid.

Voorstanders van het gebruik van rijstwater voor het haar geloven dat het

 • ontklit het haar
 • maakt het haar gladder
 • verhoogt de glans
 • maakt het haar sterker
 • helpt het haar lang te groeien

Rijstwater kan ook gebruikt worden om de conditie van je haar te verbeteren en krullen terug te laten komen, dit noemen we rijstwater krullen.

Hoe gebruik je rijstwater

Rijstwater kan een commerciële conditioner vervangen. Om dit te doen, moet een persoon:

 • het haar wassen met shampoo
 • grondig uitspoelen met kraanwater
 • rijstwater over het haar gieten
 • het rijstwater in het haar en de hoofdhuid masseren
 • maximaal 20 minuten laten inwerken
 • spoel het haar grondig uit met warm water uit de kraan

 

 

 

 

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Overig
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen
Jouw advertentie hier?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: