Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Search

Betekenis van spouwmuurisolatie

Inhoudsopgave

Leestijd: 3 minuten
0
(0)

Naast het gebruik van dakisolatie, wandisolatie en vloerisolatie is ook spouwmuurisolatie een hele populaire manier van je woning isoleren. Je kunt er namelijk veel geld mee besparen, het gaat jaren mee en het is relatief erg goedkoop. Hoe gaat spouwmuurisolatie in z’n werk en kun je bij elke woning spouwmuurisolatie gebruiken?

Hoe gaat spouwmuurisolatie in z’n werk?

Een spouw is de ruimte tussen de binnen- en buitenmuur. De spouw is bedoeld om te voorkomen dat vocht van buiten het huis binnen trekt. Maar waar de spouw ook voor zorgt is het verlies van warmte. Vandaar dat bij spouwmuurisolatie de spouw met isolatiemateriaal wordt gevuld. De ruimte is vaak zo’n 5 tot 7 centimeter breed. Je kunt de spouw opvullen met diverse soorten isolatiematerialen.

Het verschil tussen spouwmuurisolatie en gevelisolatie

Heb je te maken met spouwmuurisolatie dan wordt er isolatie aangebracht in een spouw. Bij een gevelisolatie is er vaak genoeg geen spouw aanwezig en daardoor wordt de isolatie buiten aan de gevel bevestigd. Men noemt dit daarom ook wel buitenisolatie. De isolatie bevindt zich tussen de afwerking en de muur, waarbij je kunt denken aan steenstrips of hout. Gevelisolatie is wel duurder dan spouwmuurisolatie, maar je kunt er vaak wel een dikkere isolatie mee aanbrengen.

Kun je elke woning gebruiken voor spouwmuurisolatie?

Isolatie van een spouwmuur is niet altijd te doen. Dat kan zijn, omdat er bijvoorbeeld geen spouw aanwezig is. Dat is vaak bij huizen gebouwd vóór 1920. Bij huizen gebouwd tussen 1920 en 1975 kan spouwmuurisolatie wel interessant zijn, omdat daar meestal een spouw aanwezig is. En omdat de spouwmuren van destijds geen isolatiemateriaal hebben meegekregen. Overigens is niet elke muur geschikt voor een spouwmuurisolatie, want het voegwerk moet wel in een goede staat zijn. Is het voegwerk niet in goede staat dan kunnen er vochtproblemen ontstaan omdat de muren langer opdrogen. Daarnaast moet de spouw schoon zijn en als er puin aanwezig is kunnen er ook vochtproblemen ontstaan. Het is van belang dat de gevels niet zijn bewerkt met een dampdichte verf. Door vocht in de spouw kan de isolatie minder verdampen en dat zorgt ervoor dat het verf gaat bladderen.

De geschiedenis van spouwmuurisolatie

Het concept van spouwmuurisolatie heeft een interessante geschiedenis die teruggaat tot het begin van de 20e eeuw. Het idee om de spouw (de ruimte tussen twee muren) te isoleren is echter ouder en is terug te voeren op het oude Rome.

Vroege begrippen

Het Romeinse Rijk stond bekend om zijn geavanceerde architectuur en bouwtechnieken. Ze gebruikten vaak een dubbele muurconstructie om huizen te bouwen, waarbij de tussenruimte fungeerde als een soort natuurlijke isolator tegen kou en hitte.

De 19e eeuw

In de 19e eeuw zagen we de eerste experimenten met spouwmuurconstructies in Noord-Europa. Het doel was toen vooral om vocht en condensatieproblemen in de gebouwen op te lossen.

De 20e eeuw

In de vroege 20e eeuw begonnen architecten en bouwers in het Verenigd Koninkrijk de voordelen van spouwmuren in te zien, niet alleen om vochtproblemen te bestrijden, maar ook als een manier om de thermische efficiëntie van gebouwen te verbeteren. Maar het was pas na de Tweede Wereldoorlog dat spouwmuurisolatie echt populair werd.

Na de Tweede Wereldoorlog

Met de wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog was er een toegenomen behoefte aan snelle, kosteneffectieve bouwmethoden. Spouwmuurconstructie bood een oplossing. Bovendien was er een groeiend bewustzijn van energie-efficiëntie en de behoefte aan warmtebehoud in huizen.

De 21e eeuw

In de 21e eeuw is spouwmuurisolatie een standaard bouwpraktijk geworden in veel landen. Met de voortdurende aandacht voor energie-efficiëntie en duurzaamheid, wordt verwacht dat de vraag naar en de ontwikkeling van spouwmuurisolatie alleen maar zal toenemen.

In Nederland is het sinds de jaren ’70 gebruikelijk om tijdens de bouw al isolatie in de spouw aan te brengen. Echter, huizen van voor deze periode hebben vaak nog ongeïsoleerde spouwmuren. Sinds de jaren ’80 wordt daarom in Nederland ook steeds vaker na-isolatie toegepast, waarbij de spouwmuur van bestaande woningen alsnog wordt geïsoleerd.

Al met al heeft spouwmuurisolatie een lange weg afgelegd, van de vroege Romeinse dagen tot de moderne bouwpraktijken van vandaag. Het blijft een belangrijke techniek in de bouw, die bijdraagt aan zowel de energie-efficiëntie als het comfort van onze huizen.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: