Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoek

Betekenis van een groen dak

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

Je ziet steeds meer groene daken in de Nederlandse steden en dan bedoelen we niet een dak dat groen is verkleurd. We hebben het over een duurzame optie voor een dakbedekking. Een groen dak heeft veel voordelen voor onze eigen leefomgeving en de natuur. In dit artikel lees je meer over de betekenis van een groen dak, voordelen van groene daken en hoe een groen dak wordt geplaatst.

Wat is een groen dak?

Een groen dak is een dak dat bedekt en begroeid is met planten, kruiden of grassen. Dus in plaats van dakpannen heb je begroeiing op je dak. Een duurzame optie in vergelijking met een pannendak. Je kunt je dak beplanten met verschillende soorten bodembedekkers. Bodembedekkers zijn planten die zich snel verspreiden om de bodem te bedekken en die laag bij de grond groeien. Bodembedekkers vormen dichte tapijten van bladeren en stengels.

Voordelen van groene daken

Groene daken hebben verschillende voordelen. Hieronder lees je welke voordelen dat zijn:

Verbetering van luchtkwaliteit

Door een groen dak wordt de luchtkwaliteit verbetert. Planten absorberen koolstofdioxide en geven zuurstof af. Hierdoor krijg je verbetering van luchtkwaliteit in de plek waar je woonachtig bent. Als meerdere in je woonwijk een groen dak hebben liggen zul je merken dat de lucht die je inademt verbetert is.

Bevordering biodiversiteit

Het plaatsen van een groen dak gaat zorgen voor meer biodiversiteit. Dit is bevorderlijk, want je zult meer insecten en vogels blij maken met jouw groene dak. Zo hebben ze nog meer plek om bijvoorbeeld bloemen te bestuiven,

Isolatie

Groene daken zorgen ook voor een betere isolatie in je woning. In de zomer zal je woning koeler blijven en in de winter houd je de warmte beter binnen. Dit is perfect om ook energiekosten te besparen, want je hoeft minder energie in je woning te stoppen.

Beheer van regenwater

Een groen dak helpt bij het opvangen van regenwater, dit komt doordat groene daken regenwater absorberen. Hierdoor zorg je voor ontlasting van rioleringssystemen tijdens een zware regenval.

Hoe wordt een groen dak geplaatst?

Voordat er een groen dak wordt geplaatst, vindt er eerst een inspectie plaatst om te kijken dat je dak zelf in goede staat is. Daarnaast wordt er rekening mee gehouden wat de draagkracht is voor je dak. Vervolgens wordt er een waterdichtingslaag geplaatst, zodat jij tenminste droog in je huis zit. Daarna kun je gaan kijken wat voor soort bodembedekking je wilt plaatsen. Een geschikte optie is Sedum, een vetplant. Je kunt sedum op verschillende manieren aanbrengen zoals matten en cassetes bijvoorbeeld. Kom hier meer te weten over een sedum cassette. Sedum is onderhoudsvriendelijk en wordt daarom vaak gekozen als bodembedekking voor daken.

Wil je meer betekenissen van lezen? Lees dan hier de betekenis van constructieberekening en de betekenis van een spouwmuurisolatie.

 

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: