Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoek

Betekenis van constructieberekening

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

Mensen die hun woning willen laten verbouwen, krijgen vaak allerlei bouwjargon om de oren geslingerd. Zowel online als in gesprekken met bouwprofessionals zullen er ongetwijfeld diverse bouwkundige begrippen gebruikt worden, die leken niet kennen. Neem het woord ‘constructieberekening’. Wat betekent dit eigenlijk? En wie maakt deze, en wanneer heb je er een nodig? Hieronder lees je er alles over.

Betekenis van constructieberekening

De constructie van een woning

Een woning wordt gebouwd om lang mee te gaan. Niet gek dus dat er bij het ontwerp en de bouw van een woning goed wordt gekeken naar stevigheid en degelijkheid. Wil je een bestaande woning veranderen? Dan moet goed gecheckt worden of dit geen problemen oplevert voor de stevigheid van het geraamte van de woning. Naast de vloer, het dak en de gevels zijn er (vooral in oudere woningen) vaak muren die essentieel zijn voor de constructie van de woning. Dit worden ook wel draagmuren of steunmuren genoemd.

Muren doorbreken veelvoorkomende verbouwing

Waar oudere woning vaak diverse kleine ruimtes hadden, houden mensen tegenwoordig veel meer van een grote, lichte ruimte. Het verwijderen van muren is dan ook een veel voorkomende verbouwing. Om bijvoorbeeld de een fijne, grote leefkeuken te creëren. Of een slaapkamer met aangrenzend een kleedruimte. Sommige muren kun je gewoon zelf verwijderen. Dit is echter alleen mogelijk als het muren betreft die geen dragende functie hebben.

Een draagmuur herkennen

Is er sprake van een draagmuur? Dan moet je toch echt professionals inschakelen. Maar hoe weet je met wat voor muur je te maken hebt? Hoe herken je een draagmuur? Dat is op drie manieren mogelijk. Door allereerst erop te kloppen: een massief geluid duidt op een draagmuur. Door verder te kijken naar de dikte: een draagmuur is vaak dikker dan 17,5 centimeter. En tot slot door te kijken op de bouwtekeningen van je woning: draagmuren staan hierop duidelijk aangegeven.

Dit is een constructieberekening

Een draagmuur verwijderen maakt een verbouwing een stuk tijdrovender en ingewikkelder dan een gipswandje doorbreken. Zo moet je bijvoorbeeld altijd een vergunning aanvragen voor het verwijderen van een draagmuur. Allereerst moet een constructeur een constructieberekening en -tekening maken. Hij berekent hoe zwaar de dragende delen belast zijn, en hoe sterk of dik het vervangende materiaal (vaak een stalen balk) van een draagmuur moet zijn.

De constructieberekening en -tekening zijn belangrijk voor de vergunningsaanvraag, en dienen bovendien als leidraad voor de werkzaamheden van de aannemer. Naast het verwijderen van een draagmuur kan of moet een constructeur onder meer ook een constructieberekening maken bij het vervangen of veranderen van een dak of het plaatsen van een fundering.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: