Rugzakken zijn een van de meest gebruikte tassen ter wereld. Voor school, voor vakantie maar ook voor werk of een dagje weg. Leuk om te weten dus waar de rugzak eigenlijk vandaan komt.
De oorsprong van de rugzak
We gaan terug naar 1922, het jaar waarin op 31 juli de Amerikaan Lloyd F. Nelson in Seattle patent aanvroeg op zijn ontwerp voor een rugzak. Nelson had enkele jaren daarvoor een reis gemaakt door Alaska. Tijdens deze reis gebruikte hij ook een tas; de zogenaamde ‘Inuit’. Deze Intuit tas was gemaakt van twee stokken en het vel van een zeeleeuwen. Je begrijpt vast al dat de tas niet bepaald comfortabel was. Nelson besloot daarom om zelf een betere versie te verzinnen. En dat lukte. De grootste aanpassing die hij maakte, was een houten frame aan de rugzijde van de tas aan te brengen. Door dit frame werd het gewicht beter verdeelt. Dat tilde al fijner maar het hout was nog steeds niet prettig. Daarom plaatste hij kussentjes aan deze rugzijde zodat de rugzak een stuk comfortabeler zat. In het begin trok zijn ontwerp niet veel aandacht. Niet zo gek want wandelen door de natuur was toen nog geen hobby. Anders werd dat in de 30’er jaren toen de tas van Nelson ineens in gebruik werd genomen door Amerikaanse instanties als het leger en de brandweer. Bijna een eeuw later is de Rugzak hipper dan ooit en maken diverse merken deze tassen in soorten en maten. Enkele bekende merken zijn de Kipling rugzak en de Tommy Hilfiger tas
Soorten materiaal
Rugzakken zijn er tegenwoordig dus in diverse merken, verschillende maten maar ook in heel veel verschillende materialen. Waren de eerste rugzakken van zeeleeuwvel, nu zijn ze er in materialen als leer, suède, eco-leer en kunstleer. Maar ook in canvas, katoen, eco-linnen en nylon of van polyester, polyamide polyethyleen, PU en PVC. Een aantal materialen vallen onder de zogenaamd recycle materialen.
Met de tijd mee
Om met de tijd mee te gaan, was het voor de fabrikanten niet alleen noodzakelijk om nieuwe stoffen en designs op de markt te brengen maar werd ook gedacht aan het veiliger maken van de tassen, het milieu bewuster omgaan met materialen en het toevoegen van extra snufjes die helemaal thuishoren in deze tijd. Denk bijvoorbeeld aan een USB oplaadpoort, een sleutelhanger in de tas of een bekerhouder. Er zijn rugtassen van waterafstotend materiaal zodat je je kostbare spullen droog van a naar b kunt brengen.
Ook in vorm is de rugzak met de tijd toch wel iets veranderd. Er zijn rugzakken voor volwassenen en kinderen maar ook daarin zijn er nog verschillende maten voor verschillende lengtes en leeftijden. En ook qua vorm is er veel keuze. Hou je van vierkant, ovaal of rond? Hou je van simpel of van veel tierelantijntjes? Van gekleurd, gekke printjes of effen? Er is keuze genoeg en voor iedereen is er wel een geschikte rugzak te vinden. Naast de rugzakken voegen fabrikanten vaak andere tassen, portemonnees of een clutch toe van het zelfde materiaal en dezelfde looks om zo een serie te creëren.
Hoe nuttig was dit bericht?
Klik op een ster om het te beoordelen!
Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0
Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.
Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!
Laten we deze post verbeteren!
Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?