Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoek

Betekenis van rotatiegieten

Inhoudsopgave

Leestijd: 3 minuten
0
(0)

Vandaag de dag leven we in een maatschappij waarin we veel consumeren. Om al die spullen te maken die we gebruiken, zijn er allerlei technieken mogelijk. Denk maar eens aan hoe je kleding wordt gemaakt of aan hoe meubels, lampen en containers worden geproduceerd. Daar zijn grote fabrieken, massieve machines en slimme technieken voor nodig.

Eén van de technieken is rotatiegieten, een kosteneffectieve fabricagetechniek die ingezet wordt bij de productie van bepaalde plastic producten. In Nederland vind je enkele professionals op het gebied van rotatiegieten, zoals het bedrijf Pentas Moulding. Maar: wat is rotatiegieten precies? En waar wordt het zoal bij gebruikt? Wij gingen voor je op zoek en vertellen je in dit artikel meer over de betekenis van rotatiegieten.

De betekenis van rotatiegieten

Rotatiegieten is het spanningsvrij verhitten van poeder in kunststof vorm dat in een matrijs gevormd wordt tot een kunststof product. Lees hier meer over de betekenis van kunststof. Deze techniek wordt voor veel verschillende soorten producten toegepast. Je kunt met rotatiegieten namelijk een hol product maken uit een deel. Dat komt omdat het kunststof poeder in de matrijs gesmolten wordt. Door de matrijs vervolgens te draaien (te roteren) wordt het materiaal over de hele matrijs verdeeld. Zodra de kunststof is afgekoeld, zal het uitharden waarna je product klaar is. Hierbij wordt de buitenkant van het product bepaald door de (vorm van de) matrijs.

Over het algemeen wordt rotatiegieten toegepast met zogeheten PE-materialen. Dat zijn materialen die bestaan uit polyethyleen. PE is gemakkelijk te verhitten en zo ook te bewerken. Daarbij kan het tegen hoge temperaturen, is het slagvast en splintert het niet. Dat geldt ook voor andere grondstoffen zoals polypropyleen (PP) en polyamide (PA). Verwar deze materialen niet met eenvoudige wegwergpplastics; het zijn juist hele hoogwaardige materialen die jarenlang kunnen worden gebruikt en gerecycled. Daarnaast kan rotatiegieten worden toegepast met hoogwaardige materialen zoals ABS, maar in de praktijk gebeurt dit minder vaak. 

Wat zijn zoal de mogelijkheden met rotatiegieten?

Met rotatiegieten kun je dus producten vervaardigen die hol zijn. Dat betekent dat dergelijke producten altijd ‘holle lichamen’ zijn en dat ze dus als een schil zijn opgebouwd. Daarom zie je dit productieproces vaak bij producten zoals buitenspeelgoed, boeien en drijvers, kappen, buizen, tanks, meubilair, opbergkoffers, kegels, lampen en behuizingen. De wanddikte van een item wordt bepaald door de hoeveelheid van het materiaal van kunststof die wordt gebruikt. Ook kan de aard van het proces invloed hebben op de dikte van de buitenkant. Hierbij is het mogelijk om hele kleine én hele grote ‘holle lichamen’ te (laten) maken.

Een product van 1 deciliter kan bijvoorbeeld worden gemaakt, maar een item met een inhoud van 25.000 liter ook. Dat maakt rotatiegieten zo’n veelzijdig proces. Het ontwerp wordt altijd naadloos in één stuk gegoten waardoor de kans klein is dat het materiaal scheurt of kapot gaat. De stevigheid is hierdoor namelijk maximaal en het risico op lekken minimaal. Je kunt je daarom vast wel voorstellen dat rotatiegieten in verschillende branches wordt ingezet. Nu het aantal bedrijven in Nederland alleen maar stijgt, blijkt uit deze cijfers, zal er in de toekomst naar verwachting nog vaker gebruik worden gemaakt van deze techniek.

Grootste voordelen van rotatiegieten als techniek

Tot slot is het goed om meer te weten te komen over de voordelen van rotatiegieten als techniek. Rotatiegieten kent namelijk veel pluspunten, waarvan de hierboven genoemde stevigheid er één van is. Andere interessante voordelen van rotatiegieten zijn onder andere:

  • Met rotatiegieten heb je een grote vrijheid in de keuze voor je productontwerp. Je kunt een product dus helemaal laten maken op uitstraling en functie en zelfs met allerlei fijne details.
  • Daarnaast profiteer je van een technisch voordeel omdat holle producten eenvoudig te maken zijn uit één stuk materiaal. 
  • Dat zorgt ook weer voor relatief lage productiekosten en malkosten, waardoor de techniek interessant genoeg is om in te zetten – ook bij de productie van lage aantallen.
  • Er is veel focus op duurzaamheid bij rotatietechnieken. Zo wordt er als grondstof vaak gekozen voor een hoogwaardige kunststof in poedervorm en wordt het productieafval vermalen en hergebruikt.
  • De producten die worden gemaakt door middel van rotatietechnieken hebben een laag gewicht in verhouding tot de grootte van het product.
  • Omdat het eindproduct uit één stuk bestaat, heb je geen ‘last’ van lasnaden en is de wanddikte overal hetzelfde.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: