Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoek

Betekenis van recyclebaar afval

Inhoudsopgave

Leestijd: 3 minuten
0
(0)

Recyclebaar afval is een verzamelnaam voor alle producten die gemaakt zijn van materialen die kunnen worden gerecycled. Recyclen is een proces waarbij allemaal verschillende soorten en vormen van materialen worden verzameld, gesorteerd en naderhand worden omgezet tot een nieuw product. Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld plastic flessen, deze kunnen worden omgezet tot nieuwe plastic producten zoals verpakkingen en zelfs speelgoed. Pas sinds enkele jaren zijn we druk bezig met recyclen, voorheen waren we ons namelijk helemaal niet bewust van hoe schadelijk al het afval wel niet is voor onze natuur. In deze blog bespreken we dan ook de relevantie ten op zichtte van ons dagelijks leven, enkele tips erover en nog andere belangrijke weetjes!

Verschillende soorten recyclebaar afval

Recyclebaar afval kan worden onderverdeeld in verschillende categorieën, elk met hun eigen unieke eigenschappen en recyclingprocessen. In de meeste gevallen wordt het materiaal hergebruikt voor een nieuwe vorm. Zo wordt van papierafval, zoals kranten, tijdschriften en karton een heel proces gestart om er weer gloednieuw papier van te maken. In totaal kan papier ruim zeven keer gerecycled worden. Ook bijvoorbeeld puin wordt gerecycled tot een nieuwe bouwstof. Glas is het allerbeste voorbeeld van recyclen. Dit is namelijk een materiaal dat oneindig gereïncarneerd kan worden. In Nederland wordt dan ook negentig procent van alle glas producten ingezameld om er een nieuw product van te maken, het merendeel hiervan komt uit het bedrijfsafval. Wel is het zo, dat gekleurd glas en niet-gekleurd glas niet samen kunnen worden gemaakt tot één glasvorm.

Hout

A-hout: Men noemt dit ook wel onbehandeld hout. Deze vorm is dus niet behandeld met chemicaliën of verf. Hierdoor kan het direct gerecycled worden tot een nieuw product. Vaak is A-hout afkomstig van pallets, zaagsel of snoeihout nadat bedrijven/ de gemeente onderhoud hebben gedaan aan de bomen.

B-hout: Dit is al het hout dat is behandeld met niet-schadelijke stoffen, denk hierbij dan aan bijvoorbeeld constructiehout of meubels. Vaak is dit hout ingesmeerd met middelen om het een langere levensduur te geven. Bij B-hout wordt altijd gekeken met wat voor soort middelen het is ingesmeerd en of het daardoor nog bruikbaar is. Is dat niet zo? Dan wordt het verplaatst naar de C categorie, mocht dat wel zo zijn dan krijgt het de A-status.

C-hout: Deze status omvat al het hout dat niet meer bruikbaar is om te recyclen, dit doordat het met allemaal chemicaliën is bewerkt. Denk bijvoorbeeld aan geverfde planken, geïmpregneerd hout of houtresten die vol zitten met lijm. Dit hout wordt dan ook niet meer omgezet tot een nieuw product, wel wordt het gebruikt om energie mee op te wekken. In Nederland hebben we namelijk meerdere biomassa centrales. De warmte van het hout, zorgt voor gloednieuwe energie wat voornamelijk gebruikt wordt voor de zware industrie.

Hoe scheidt je recyclebaar afval?

Het hele proces van materialen recyclen begint bij de mensen thuis. Zorg er daarom voor dat je meerdere afzonderlijke containers in huis hebt staan. De vier meest voorkomende materialen in onze huishoudens zijn papier, glas, plastic en metaal. Heb daarvan dan ook een losse container. En nee, ze hoeven niet zo groot te zijn als een rolcontainer 1100 liter. Mocht je dit hebben, samen met de al bestaande GFT bak, dan kan het recyclen eigenlijk al niet mis gaan. Soms kan het wel lastig zijn, doordat je een product hebt dat bestaat uit allemaal verschillende materialen. Probeer het dan zoveel mogelijk van elkaar te scheiden én maak het goed schoon om bijvoorbeeld chemicaliën zoals lijm ervan af te spoelen. Mocht je een product hebben dat écht niet te scheiden valt, breng dan een bezoekje aan de milieustraat. Daar kun je overigens ook terecht voor al je vragen over het recyclen!

De voordelen

Het recyclen van producten kent eigenlijk alleen maar voordelen. Ja, het kost allemaal iets meer tijd dan we normaal gesproken nemen, maar het zorgt naast een beter milieu ook voor minder kosten in onze algehele economie. Dit zul je daardoor ook terug zien in bijvoorbeeld de prijzen van glas-producten en zelfs hele kledingstukken. Bedrijven hoeven namelijk minder te betalen voor de materialen, doordat het tegenwoordig makkelijker gewonnen kan worden. Dit is dan ook waarom onze wereldwijde natuur zoveel gezonder wordt. We hoeven tegenwoordig simpelweg minder hulpbronnen te gebruiken. Hierdoor kunnen zelfs hele regenwouden in Brazilië blijven staan. Daarnaast zijn er in Nederland in de afgelopen jaren tientallen grote bedrijven ontstaan, die zich zijn gaan specialiseren in het recyclen van producten. Naast dat het beter voor de natuur is, zorgt het voor goedkopere producten en het biedt ook nog eens extra werkgelegenheid. Ieder jaar komen er steeds meer nieuwe technologieën, het hergebruiken van materialen staat daarmee nog maar in de kinderschoenen.

De beste tips!

  • Gebruik herbruikbare boodschappentassen, bijvoorbeeld gemaakt van katoen of hard plastic. Dit voorkomt het probleem van natuurvervuiling, doordat zacht plastic heel snel wordt weggegooid.
  • Kies voor producten die een verpakking hebben die recyclebaar zijn. Denk bijvoorbeeld aan een beker waarbij het karton los te scheuren is van het plastic, zonder dat er lijmresten aan zitten.
  • Koop producten die milieukenmerken en labels hebben, die aangeven dat ze zijn geproduceerd met respect voor het milieu.
  • Vermijd het gebruik van single-use plastic producten, zoals rietjes, bestek en wegwerpbekers. Mocht je het nog in huis hebben, recycle het dan op de juiste manier.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: