Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoek

Betekenis van natuurinclusief

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

Wanneer je je bezighoudt met duurzaamheid of je hier meer in wil verdiepen, heb je vast weleens van het begrip ‘natuurinclusief’ of ‘natuurinclusiviteit’ gehoord, of van de bouwmethode genaamd natuurinclusief bouwen. Al jouw vragen omtrent dit begrip worden hieronder beantwoord.

Natuurinclusief: wat houdt het in?

Natuurinclusief betekent letterlijk dat er rekening wordt gehouden met de natuur. Zo heb je natuurinclusieve landbouw waarbij er tijdens het landbouwproces aandacht wordt geschonken aan de natuur. Maar je hebt ook natuurinclusief bouwen, zoals we al eerder hebben benoemd. Natuurinclusief bouwen is een bouwproces waarbij ook de natuur in het achterhoofd wordt gehouden.

De aarde heeft onze hulp nodig

Maar, waarom is het zo belangrijk om rekening te houden met de natuur? Zoals we waarschijnlijk allemaal wel weten heeft de natuur onze hulp hard nodig. De aarde is aan het opwarmen, de grondstoffen raken zo langzamerhand op en steeds meer dieren hebben moeite om te overleven. Om de aarde zo goed mogelijk te beschermen voor zover dat nog kan, moeten we onze routines omgooien. We moeten duurzamer gaan leven: minder vlees eten, minder vaak de auto pakken en het huis isoleren.

Duurzaamheid op de werkvloer

Maar niet alleen wij als individuen moeten nadenken over duurzamer leven. Ook op de werkvloer moet dat worden gedaan, en gelukkig wordt dat hier en daar al goed opgepakt. Zo wordt het roer in de bouwsector al langzamerhand omgegooid. Zo staat circulair bouwen vaak voorop, waarbij er zo min mogelijk grondstoffen worden uitgeput. Er wordt hierbij juist gebruik gemaakt van het recyclen en hergebruiken van grondstoffen en bouwmaterialen. En dan heb je nog natuurinclusief bouwen. Een manier van bouwen waarbij de biodiversiteit zo goed mogelijk wordt behouden, door zo goed mogelijk met de natuur om te gaan tijdens het bouwproces.

Dit is natuurinclusief bouwen

Natuurinclusief bouwen houdt dus in dat er tijdens het bouwen wordt stilgestaan bij de natuur. Een voorbeeld van natuurinclusief bouwen is het metselen van broedplaatsen in de gevels, die kunnen dienen voor bijvoorbeeld de huismus, vleermuis of zwaluw. Deze dieren kunnen zo ongestoord verder leven, aangezien hun leefgebied nu misschien wel wordt omgetoverd tot nieuwbouwwijk. Dankzij deze initiatieven worden de diersoorten minder gauw bedreigd.

Een ander voorbeeld van natuurinclusief bouwen is het aanleggen van een groen dak, een groene gevel of het omtoveren van jouw grijze tuin tot een groene tuin. Dit alles om de natuur een handje te helpen. Dieren kunnen makkelijker overleven, groen dient als een natuurlijke wateropslag én het verkoelt de stad ook nog eens. Want stel je eens voor: een grijze tuin is in de zomer bloedheet, een groene tuin is lekker verkoelend. Natuurinclusief bouwen heeft dus eigenlijk alleen maar voordelen: voor de dieren, voor onszelf en voor de aardbol.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: