Betekenis van landbouwmachine

Landbouwmachines zijn werktuigen die in de landbouw worden gebruikt om arbeid te besparen. Het gaat hier om een grote verscheidenheid aan voertuigen en machines met een grote complexiteit: van kleine tractoren tot de complexe oogstmachines van de moderne gemechaniseerde landbouw.

In de stroomversnelling

Met de introductie van landbouwmachines kunnen boeren steeds grotere, omvangrijkere boerenbedrijven optuigen, zonder dat ze daarvoor ook meer personeel nodig hebben. Waar in het verleden alles met de hand gedaan moest worden, later gebruikgemaakt kon worden van ploegdieren (paarden, ossen), kunnen boerenbedrijven nu echt een grote omvang en productie aan.

Diverse activiteiten

De landbouwactiviteiten waarvoor machines worden gebruikt, zijn divers. Primaire en secundaire grondbewerking; verdeling en toepassing van meststoffen; zaaien, planten en uitplanten; cultivatie; ongediertebestrijding; oogst; vervoer; opslag; verwerking vóór het op de markt brengen; drainage; irrigatie en erosiebestrijding; en waterconservering.

Moderne machines en robotisering in de stal

De veeteelt, die nog niet zo lang geleden voornamelijk afhankelijk was van de hooivork en de schep, maakt nu gebruik van een groot aantal gecompliceerde en zeer geavanceerde machines voor de behandeling van water, voer, strooisel en mest, en voor de vele speciale handelingen die nodig zijn voor de productie van melk en eieren.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *