Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoeken

Betekenis van een persoonlijk krediet

Inhoudsopgave

Leestijd: 3 minuten
0
(0)

Wat is het en waarvoor dient een persoonlijk krediet?

Een persoonlijke lening is een privé lening tegen een vaste rente, met een vooraf afgesproken looptijd. Meestal staat het geleende geld binnen enkele werkdagen op je bankrekening en is het dus snel toegankelijk. Het bedrag dat je maandelijks terugbetaalt is vast voor de volledige aflossingsperiode.

Toepassingen voor deze vorm van lenen

Dit type lening is geschikt voor een aankoop of voor de financiering van een project waarvan je van tevoren weet hoeveel het zal kosten. Dit kan bijvoorbeeld voor de aankoop van een auto zijn, of voor de betaling van een renovatie of vakantie.

Looptijd en rentepercentage

Standaard is de looptijd van dit type lening tussen de 2 en 10 jaar, maar er zijn zelfs aanbieders die een looptijd van 15 jaar bieden. Let wel dat bij een langere looptijd het totale bedrag dat je uiteindelijk kwijt bent hoger zal zijn, vanwege hogere totale rentebetalingen omdat er langer een schuld openstaat. Het rentepercentage bij dit type lening is doorgaans tussen de 4 en 12% per jaar, afhankelijk van het geleende bedrag en de looptijd. Ook wordt er gekeken naar je inkomen, type dienstverband, woonlasten en eventuele andere schulden. Voor dit type lening wordt er ook bij het BKR (Bureau Krediet Registratie) gecontroleerd of je niet negatief geregistreerd staat.

Waar kun je een persoonlijke lening aanvragen?

Dit type lening aanvragen kan niet alleen bij een bank, maar ook bij een particuliere kredietverstrekker. Vaak is het handig om meerdere aanbieders te vergelijken om de beste deal te vinden met de laagste kosten. Lees hier meer over de verschillende aanbieders van persoonlijke leningen.

Een klein bedrag lenen?

Als je maar een klein bedrag nodig hebt is het ook mogelijk een minilening af te sluiten. Dit is een kleine lening van meestal minder dan 1500 euro. Wat voor sommigen een voordeel van dit type lening is, is dat er geen toetsing bij het BKR plaatsvindt. Wel zijn de kosten voor geld lenen op deze manier erg hoog en moet de lening binnen een korte periode worden afgelost. Deze termijn is meestal een maand of minder, maar kan oplopen tot 62 dagen. Een minilening wordt dus in de meeste gevallen niet aangeraden.

Enkele rekenvoorbeelden

Stel je wilt een nieuwe auto kopen maar hebt niet zo een grote som geld vrij beschikbaar. Het gaat hier om een tweedehandse auto van tienduizend euro. Let er wel op dat je de looptijd van de lening niet langer laat zijn dan hoe lang je denkt de auto te zullen gebruiken. In dit voorbeeld is het eentje van goede kwaliteit, dus we gaan rekenen met een looptijd van 10 jaar. Bij een rentepercentage van 8.7 is het maandbedrag 123,30 euro. Het totaalbedrag dat je aan deze lening kwijt bent over 10 jaar is dan 14.796 euro.

Stel dat je deze lening liever voor 5 jaren wil. Het rentepercentage is dan 8.5, en omdat er minder lang een schuld openstaat zullen de totale rentekosten lager uitvallen. Bij een looptijd van 5 jaar is het maandbedrag 203,65 euro. Meer dan in het vorige voorbeeld, maar zoals je ziet niet het dubbele ervan. Het totale terugbetaalde bedrag zal dan na 5 jaar 12.219 euro zijn. Dat is aanzienlijk minder.

Een lening aanvragen zoals in deze voorbeelden kan makkelijk en snel online via bijvoorbeeld de eerder geplaatste verwijzingen.

Is een lening iets voor jou?

Een persoonlijke lening is dus een mogelijkheid om snel over een grote som geld te beschikken. Let er wel op dat geld lenen geld kost, en je het altijd terug moet betalen. Ook ben je bij lenen op de lange termijn meer kwijt dan bijvoorbeeld bij sparen of beleggen. Maar als je dringend geld nodig hebt voor iets dat echt niet kan wachten kun je een lening overwegen.

Verschil tussen lening en doorlopend krediet

Bij het eerste type beschik je in 1 keer over de volledige som geld en los je maandelijks een vast, vooraf afgesproken bedrag af. Het volledige verloop van de lening is dus van te voren bekend. Ook kun je afgeloste tegoeden niet weer opnieuw opnemen. Bij de tweede leenvorm is het wel mogelijk reeds afgeloste tegoeden opnieuw op te nemen. Het is zelfs mogelijk de gehele leensom geheel of gedeeltelijk weer op te nemen. Over de openstaande schuld wordt rente berekend. Het voordeel van dit tweede type lening is dat je in principe constant over een bepaalde hoeveelheid geld kunt beschikken. Let er wel op dat je door deze mogelijkheid niet geneigd wordt meer uit te geven dan je anders zou hebben gedaan.

Conclusie

Er zijn dus verschillende typen leningen, waarvan de persoonlijke er eentje is. Of een lening aan te raden is hangt af van de situatie en de terugbetalingscapaciteit. Elk type lening heeft weer zijn eigen voor- en nadelen. Een lening aanvragen is toch wel een verplichting waar je een tijdje aan vast zit, en elke schuld moet je uiteindelijk terugbetalen. Leen dus met mate.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: