Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoeken

Betekenis van doorlopend krediet

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

Een doorlopend krediet wordt ook wel eens een revolving krediet of herbruikbaar krediet genoemd. Het is een bankterm voor een soort van geldreserve waarbij de consument de maximale leensom gedurende een bepaalde looptijd geheel, gedeeltelijk of voor het resterende deel kan opnemen, zonder daarbij allerlei formaliteiten te moeten vervullen. Telkens wanneer een deel van het openstaande saldo wordt afgelost, kan het opnieuw worden opgenomen.

Werking van het doorlopend krediet

Het doorlopend karakter schuilt erin dat er een geldbedrag ter beschikking wordt gesteld. Dit geldbedrag is beperkt tot een maximale kredietlimiet.

Elke maand kan de consument een deel van dit geldbedrag, het volledige bedrag of gewoon niks daarvan opnemen. De consument gebruikt het opgenomen bedrag wanneer en waarvoor hij zelf wil, zonder verantwoording te moeten afleggen. Het kan bijvoorbeeld worden gebruikt voor de aankoop van een nieuwe fiets, een borstvergroting of voor het financieren van een restschuld.

Elke maand betaalt de consument vervolgens een deel van dit bedrag terug, bijvoorbeeld een vast bedrag of een percentage. Vaak werkt men met een percentage van 2% van de kredietlimiet. Ook kan de consument vrijwillig en boetevrij een groter deel terugbetalen. Wanneer er een terugbetaling wordt uitgevoerd, komt dit deel van de kredietlimiet opnieuw vrij en kan dit opnieuw worden opgenomen.

De looptijd is met andere woorden variabel en het doorlopend krediet zet in op een maximale flexibiliteit. Hierin verschilt het bijvoorbeeld van een persoonlijk krediet met vaste terugbetalingsmomenten en -bedragen.

Hogere rente bij het doorlopend krediet

Over het openstaande saldo wordt natuurlijk rente aangerekend. Deze rente is over het algemeen vrij hoog, zowel in vergelijking met een hypothecaire lening als met een persoonlijke lening. Dat komt omdat de bank weinig zekerheden heeft. Zo is er bijvoorbeeld geen hypotheek en weet de bank niet wat er met het geld gebeurt. Daarnaast bestaat er het risico dat de consument voortijdig en boetevrij terugbetaalt, waarna de bank op zoek moet naar andere kredietnemers. Hierdoor is deze kredietvorm risicovoller en dus ook duurder.

BKR-toets en het acceptatieproces

Net omdat het doorlopend krediet risicovol is, zullen kredietverschaffers in principe altijd een BKR-toets uitvoeren. Bij zo’n BKR-toets wordt nagegaan wat de leenmogelijkheden zijn en gaat men het aflossingsgedrag na. Zo weet de kredietverstrekker welke leningen er nu al lopen, of er eerder al problemen waren met afbetalingen et cetera. Indien nodig kan men de toegang tot het doorlopend krediet weigeren of kan men de kredietlimiet beperken.

Op deze manier wordt overkreditering en problematische schulden voorkomen, waardoor de BKR-toets zowel de kredietverstrekker als de consument beschermt. Dit is heel belangrijk want in de praktijk is het mogelijk om voortdurend met een kredietstand te leven. Inkomsten worden dan gebruikt voor terugbetalingen en de vrijgekomen ruimte wordt gebruikt om uitgaven te financieren. Hierdoor hopen interesten zich uiteraard alleen maar verder op. Het is belangrijk dat de consument zich hier voldoende van bewust is en dat kredietverstrekkers nagaan of een doorlopend krediet wel de juiste oplossing is.

Voornaamste eigenschappen van het doorlopend krediet

  • Vaste maandtermijn
  • Variabele looptijd
  • Variabele rente
  • Boetevrij versneld aflossen
  • Vrije toegang tot de kredietlijn
  • Beperkt tot een kredietlimiet

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: