Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoek

Betekenis van een lineaire lening

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

Een lineaire lening is een leenvorm die gekozen kan worden bij het afsluiten van een hypotheek of persoonlijke lening. Kenmerkend voor een lineaire lening is dat je als schuldenaar elke maand hetzelfde bedrag aflost. Dit in tegenstelling tot een annuïteitenlening, waarbij je aan het begin vooral rente betaalt en na verloop van tijd steeds meer gaat aflossen.

Meer over een lineaire lening

Een lineaire lening wordt door de schuldenaar gelijkmatig afgelost, waarbij de te betalen termijnen bestaan uit aflossing en rente. De totale lasten zijn daardoor aan het begin van de looptijd van de lineaire lening relatief hoog. Dat komt omdat het restant van het geleende bedrag (de hoofdsom) dan nog hoog is en je dus veel rente betaalt. Maar omdat je de hoofdsom langzaamaan aflost, betaal je ook steeds minder rente. Dat zorgt voor afnemende lasten. Deze afnemende lasten bieden gedeeltelijke zekerheid tegen tussentijdse renteverhogingen: als na een aantal jaren de rente wordt verhoogd ten opzichte van de rente aan het begin van de lening, zijn de totale lasten in de meeste gevallen niet hoger dan ze aan het begin waren omdat een rentestijging dan minder impact heeft.

Lineaire lening bereken

Het aflossingsbedrag wordt bij een lineaire lening berekend door het totale bedrag van de lening te delen door gehele looptijd van de lening in maanden. Daar wordt dan vervolgens rente bij opgeteld. Bij een totaal leningsbedrag van bijvoorbeeld 200.000 euro met een looptijd van 30 jaar, kom je daardoor op een aflossing van 556 euro per maand uit. Het totale maandbedrag is dit bedrag plus de rente die van toepassing is op de lening in kwestie. Deze wordt berekend over het nog openstaande saldo van het geleende bedrag.

Annuïteitenhypotheek of lineaire hypotheek kiezen?

Als je als startende huizenkoper een lening wilt aanvragen in Nederland, zijn er twee leenvormen om uit te kiezen voor je hypotheek: een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek. Vind je het belangrijk om je hypotheek zo snel mogelijk af te lossen? Dan is een lineaire hypotheek de beste keuze. Het maandbedrag wordt gedurende de looptijd steeds lager en al met al heb je minder kosten dan bij een annuïteitenhypotheek. Bij een annuïteitenhypotheek heb je echter het voordeel dat je aan het begin maximaal gebruik kunt maken van de hypotheekrente aftrek, omdat je dan vooral veel rente betaalt.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: