Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoek

Betekenis van hypotheeklening

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

Wat is een hypotheeklening?

In de meeste gevallen kan iemand niet in een keer het gehele bedrag lenen voor de aanschaf van een woning. Om toch het huis te kunnen kopen wordt er dan voor een (groot) deel van het bedrag een lening afgesloten en dat noemen we een hypotheeklening.

Een hypotheek is een lening waarbij onroerend goed als onderpand dient. Dit onroerend goed is meestal een huis of bedrijfspand. Het geleende geld van de bank betaal je de komende jaren via de gekozen hypotheekvorm weer terug. Over het geleende geld betaal je rente.

Hoe is een hypotheek(lening) opgebouwd?

Een hypotheek bestaat vaak uit 3 onderdelen. Je hebt een lening, een aflossing en in bepaalde gevallen een verzekering.

Lening

De lening is het bedrag je leent bij de bank om een huis te kopen. De rente die je terugbetaald is de hypotheekrente. De lengte van een lening duurt gemiddeld 30 jaar. De hypotheekrente wordt iedere maand door de bank van je bankrekening afgeschreven.

Aflossing

De aflossing is het terug betalen van de lening aan de bank. Er bestaan verschillende vormen van aflossing en er zijn dus ook verschillende hypotheekvormen. Wanneer je momenteel een hypotheek wilt afsluiten, is er maar de keuze uit 2 verschillende hypotheekvormen. Je betaalt dan iedere maand een gedeelte van de lening terug. In 30 jaar tijd moet je dan de hele hypotheek hebben terugbetaald. Ook de aflossing zal iedere maand van je rekening worden afgeschreven. Ook zijn er hypotheekvormen waarbij je een bedrag bij elkaar spaart dat gebruikt wordt om aan het einde van de lening de hypotheek in één keer af te lossen. De meeste mensen hebben zo een hypotheekvorm. Ook zijn er nog aflossingsvrije hypotheken. Deze zijn echter alleen aflossingsvrij tijdens de looptijd van de hypotheek. Deze hypotheken kun je tegenwoordig niet meer afsluiten.

Risico afdekken met verzekering

Dan is er nog de verzekering. Bij een hypotheek zijn er 2 soorten verzekeringen die je kunt afsluiten, namelijk een levensverzekering en een woonlastenverzekering. Een levensverzekering geeft een uitkering na overlijden. In de meeste gevallen ben je verplicht om een levensverzekering af te sluiten. Met een woonlastenverzekering kun je het risico van werkloosheid of arbeidsongeschiktheid verzekeren. Een woonlastenverzekering is nooit verplicht. Afhankelijk van jouw persoonlijke situatie kun je kiezen voor zo een verzekering.

Lees je goed in voordat je een huis koopt, financieert en verzekerd. Je doet dit waarschijnlijk maar een keer in je leven, dus zorgvuldigheid kan geen kwaad. Lees je dus goed in over verzekeringen en hypotheken en ga daarna zoeken naar de beste deal.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: