Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoek

Betekenis van opstalverzekering

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

Bijna ieder Nederlands huishouden heeft een opstalverzekering. En hoewel veel huishoudens (vooral huurders) hier niet van op de hoogte zijn, is het toch handig te weten wat het is en wat je ermee kunt. Wanneer je een woning koopt, is daar waarschijnlijk een hypotheek voor nodig. Een hypotheekverstrekker stelt dan normaliter de eis dat een opstalverzekering afgesloten wordt, alvorens de hypotheek te kunnen gebruiken. Wanneer je een woning huurt, heeft de verhuurder van de woning een opstalverzekering afgesloten. In principe heb je dus altijd een opstalverzekering, behalve wanneer een woning contant wordt afgerekend en de eigenaar er zelf voor kiest geen opstalverzekering af te sluiten.

Wat is het en wat heb ik eraan?

De opstalverzekering vergoedt alle schade die ontstaat aan het object (opstal) en alles wat daar onlosmakelijk aan verbonden is. Het object kan een woonhuis zijn, maar ook een garage of kantoorpand. Vandaar de algemene benaming object. Alles dat onlosmakelijk verbonden is aan het object valt onder de opstalverzekering. Onlosmakelijk verbonden betekend in dit geval dat het niet losgehaald kan worden van het object zonder dat daardoor schade aan het object ontstaat. Hierdoor valt bijvoorbeeld een laminaatvloer onder de opstalverzekering wanneer deze is vastgelijmd aan de ondergrond, maar valt diezelfde vloer niet onder de opstalverzekering wanneer deze los gelegd is. De vloer is dan immers niet onlosmakelijk verbonden aan het object.

Verder kun je denken aan bijvoorbeeld de schutting. Wanneer er door een storm schade ontstaat aan de schutting, wordt deze schade vergoedt met een opstalverzekering. Het is dan dus niet nodig om zelf op te draaien voor de kosten wanneer een nieuwe schutting geplaatst moet worden. In dit geval geldt wel, dat wanneer je buren hebt, slechts 50% van de schade vergoedt wordt. De opstalverzekering van de buren dekt dan de overige 50%.

Een verzekering die op verschillende gebieden overlapping heeft met de opstalverzekering, is de inboedelverzekering. Zo wordt bijvoorbeeld glasschade vergoedt met zowel een opstal- als inboedelverzekering. Omdat de voorwaarden en dekkingen van verschillende verzekeraars sterk kunnen afwijken, is het altijd aan te raden verzekeringen te vergelijken. Een opstalverzekering vergelijken kan bijvoorbeeld bij Opstalverzekeringvergelijken.com.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: