Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Search

Betekenis van kosten koper

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

Wanneer je een woning koopt dan krijg je te maken met de kosten koper. De k.k. oftewel kosten koper zijn de kosten die je betaalt bij de aankoop van een bestaande woning. Je zou kunnen denken aan de overdrachtsbelasting of de kadasterkosten, dit zijn kosten die niet inbegrepen zijn in de koopsom van de woning.

Overdrachtsbelasting

Wanneer je een woning koopt dan betaal je meestal een overdrachtsbelasting, dit is doorgaans 2% van de koopsom. Als je jonger bent dan 35 jaar, kun je gebruik maken van de eenmalige vrijstelling van de overdrachtsbelasting. Je moet dan een schriftelijke verklaring afgeven bij de notaris dat je bij de woning als hoofdverblijf gaat wonen. Deze vrijstelling is toepasselijk voor woningen met een aankoopprijs tot 400.000 euro.

Notariskosten

Na het kopen van een huis ben je verplicht een notaris in te schakelen. De notaris maakt de rechtsgeldige aktes op, zoals bijvoorbeeld de transportakte en hypotheekakte. Elke notaris heeft hiervoor zijn eigen tarieven. Voor het inschrijven van de aktes bij de Kadaster worden ook kosten in rekening bijgebracht.

Aanvullende kosten

Nadat je een woning hebt gekocht komen er ook nog aanvullende kosten bij. Deze kosten zijn niet altijd van toepassing, vandaar ook de naam. Bij aanvullende kosten spreken we vooral over:

  • Taxatiekosten

Als je een hypotheek wilt aanvragen dan heb je een taxatierapport nodig. Deze kosten verschillen per taxateur. Veel makelaars hebben taxatie als service dit kun je ook altijd zelf vragen bij je makelaar. Als je een woning of bedrijf wilt laten taxeren dan kun je makkelijk contact opnemen met een makelaar in de buurt bijvoorbeeld zoals makelaar Gulpen zij zorgen dat alles professioneel en correct verloopt.

  • Advies- en bemiddelingskosten

Bij een hypotheekadviseur kun je terecht voor advies maar ook voor het afsluiten van een hypotheek. Hiervoor betaal je de advies- en bemiddelingskosten. Als je online zonder advies van een hypotheekadviseur een hypotheek afsluit dan betaal je enkel de kosten voor het regelen van de hypotheek.

  • Kosten voor de aanvraag van Nationale Hypotheek Garantie

De Nationale Hypotheek Garantie oftewel de NHG dient voor als je zelf niet meer je hypotheek kunt betalen bijvoorbeeld wanneer je werkloos raakt. Om in aanmerking te komen voor de NHG dan moet de maximale koopsom van je woning 325.000 euro zijn.

  • Bankgarantie

Een bankgarantie is een garantie dat de bank aan de verkoper garandeert een bedrag te betalen.

  • Makelaarskosten

Als je een makelaar inschakelt bijvoorbeeld een makelaar in Gulpen om te helpen bij je zoektocht naar een woning dan betaal je de makelaar een commissie.

  • Kosten voor een bouwkundige keuring

Als je een bestaand huis koopt dan kun je een bouwkundige keuring laten doen. Dit dient om een inzicht te hebben van de technische staat van de woning. Deze kosten kunnen namelijk oplopen tot een paar honderd euro, dit hangt af van de grootte van de woning.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: