Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoeken

Betekenis van kitten

Inhoudsopgave

Leestijd: 3 minuten
0
(0)

Een kitten is een jonge kat. De benaming kitten geldt tot ongeveer een half jaar oud, daarna wordt de kitten kat genoemd. Kittens wegen bij de geboorte meestal rond de 100 gram. Bij de geboorte kan het niet zien en horen, waardoor het volledig afhankelijk is van de moeder. Daarna gaat het verschillende levensfases door.

Neonatale fase tot 14 dagen

In de eerste twee weken van hun leven drinken kittens veel melk van de moeder. In deze periode zal je ze normaliter veel zien aankomen en groeien, tot circa vier keer hun lichaamsgewicht binnen deze twee weken. Zie je dit niet gebeuren en zijn ze pieperig? Dan is de kans groot dat de moeder niet voldoende melk geeft. In dit geval kun je zelf bijvoeren met kittenmelk. Neem een kijkje op Kattenpagina.com, waar je de beste kittenmelk voor verschillende soorten katten kunt vinden. Je spot daar ook de nodige toebehoren en leuke speeltjes voor kittens, zodat je alvast alle musthaves in kunt slaan.

De navelstreng droogt gedurende de eerste tien dagen steeds verder in en valt er dan af. Tevens gaan na circa tien dagen de ogen en oortjes open.

Overgangsfase 14 tot 21 dagen

In deze periode gaan de tandjes van de kitten doorkomen. Daarnaast merk je nu dat de kitten wat meer gaat rondkruipen en net iets minder afhankelijk wordt van de moederpoes. Ze gaan beter zien en horen en je ziet duidelijke sprongen in de groei. Na drie weken krijgen kittens normaliter hun eerste ontwormingskuur.

Start socialisatiefase 21 tot 50 dagen

De weken daarna gaan de kittens steeds meer op onderzoek uit. Ze gaan lekker spelen en socialiseren. Ze lopen misschien in het begin nog wat onwennig maar dit zal snel verbeteren. Als het goed is gaan ze automatisch gebruik maken van de kattenbak waarin de moeder ook haar behoeften doet. De socialisatiefase is belangrijk, want is medebepalend hoe schuw of aanhankelijk een katje op latere leeftijd zal worden. Daarom mag je ze gedurende deze periode veel aanraken en oppakken, zodat ze minder angstig worden voor mensen. Breng ze in contact met speeltjes, zodat ze leren spelen.

Tweede socialisatiefase vanaf 50 dagen

Nu de kitten zeven weken oud is heeft hij of zij de wettelijke speenleeftijd bereikt. Dat wil zeggen dat ze officieel weg mogen bij de moeder. Ze zijn nu ook in staat om hun eigen leven te leiden zonder de moeder in de buurt. Veel fokkers wachten overigens nog tot week 8 of 9 voordat ze ze naar de nieuwe eigenaar laten gaan.

Tijdens de tweede socialisatiefase zal je zien dat kittens meer dan ooit op onderzoek uit gaan. Laat ze lekker ronddollen en leren om te spelen en te ontspannen. In week 7 worden ze overigens nogmaals ontwormd en in week 9 worden ze voor het eerst gevaccineerd tegen de kattenziekte en niesziekte. Op 12 weken worden ze vaak voor een tweede keer gevaccineerd en na 16 weken worden ze ontwormd.

Kat na een half jaar

Nu de kitten zes maanden oud is wordt hij of zij een kat genoemd. De kitten is volwassen! Dat is onder meer te merken aan de enorme groei die het beestje heeft doorgemaakt, maar ook aan het gebit. Na zes maanden heeft de kat een blijvend gebit met snijtanden, haaktanden, premolairen en molairen.

Na deze periode is het daarnaast optioneel om je kat naar buiten te laten. Laat hem of haar rustig wennen aan het buitenleven en laat de kat optioneel chippen of voorzie van een halsbandje met adres. Je kunt je kat bijvoorbeeld rustig laten wennen door hem in het begin aan een tuigje de tuin te laten verkennen. Tot slot is het belangrijk om te weten dat een kat geslachtsrijp kan worden rond de zes maanden (meestal negen maanden).

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: