Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden

Betekenis van sterilisatie hond

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

Bij een honden sterilisatie wordt er onder volledige narcose een operatie uitgevoerd, waarbij er een kleine snede wordt gemaakt in de buikwand van de hond daarna worden de eierstokken verwijderd. Deze kleine ingreep wordt gemaakt om de teef onvruchtbaar te maken en bovendien ook minder loops. De meeste dierenartsen raden de ingreep voor een sterilisatie voor honden pas aan 6 maanden na de geboorte van de pup, rond deze periode is er een grote kans dat uw pup voor het eerst loops kan worden.

U vraagt zich wellicht wel af waarom het misschien nodig is om uw hond te steriliseren. De meeste mensen kiezen voor deze optie omdat ze niet willen dat hun hond ongewenst puppy’s kan krijgen. Dit komt namelijk vaker voor als uw hond in aanraking komt met een andere hond van het mannelijk geslacht die op dat moment ook de drang heeft voor voorplanting. Hierdoor kan het namelijk zijn dat uw hond zwanger kan raken.

Een sterilisatie voor een hond kan ook voor en nadelen met zich meebrengen.

De voordelen van een honden sterilisatie:

 • De kans op tumoren van melkklieren (borstkanker) wordt aanzienlijk verkleind
 • Geen kans meer op tumoren en cysten van de eierstokken
 • Geen kans meer op baarmoederontsteking (ontstaat bij 68% van de niet gesteriliseerde teefjes ouder dan 7 jaar)
 • Verminderde kans op suikerziekte
 • Geen loopsheid meer
 • Geen schijnzwangerschap meer

 

Hoewel een sterilisatie een aantal voordelen heeft zitten er ook een aantal nadelen aan:

 • Een verhoogde kans op urine-incontinentie ten opzichte van een niet gesteriliseerde hond. Afhankelijk van het ras, gewicht en/of de sterilisatie plaatsvond voor of na de eerste keer loopsheid.
 • Kans op vachtverandering, de zogeheten ‘puppycoat’ kan ontstaan bij een aantal rassen met name (zoals Spaniëls, Retrievers en Setters)
 • Bij deze ingreep is narcose van kracht
 • Een erg dominante en moeilijke hanteerbare teef kan nog lastiger worden.
 • Door de afwezigheid van de hormonen kunnen de energie levels van de hond erg afzwakken en kans op gewichtstoename is groot.

 

De werkwijze van een sterilisatie voor een hond is vaak algemeen hetzelfde. U brengt uw hond naar de dierenarts, de arts zal uw hond eerst voorbereiden op de operatie die er zal plaatsvinden. De operatie zelf zal vervolgens ongeveer 30 minuten duren. Meestal kunt u uw hond dezelfde dag nog mee naar huis nemen. En zal de hond vervolgens 12 dagen van de operatie herstellen.  Het kan namelijk zijn dat uw viervoeter een beetje verward is van de sterilisatie. Bovendien hoeft u zich geen zorgen te maken als uw hond zichzelf wilt wassen. Dit is meestal onschuldig en zal de wond niet verder opmaken.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Flora & Fauna
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen
Jouw advertentie hier?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: