Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoek

Betekenis van paddenstoelen thuis kweken

Inhoudsopgave

Leestijd: 3 minuten
0
(0)

Een paddenstoel is het vlezige, sporen dragende vruchtlichaam van een schimmel, dat gewoonlijk boven de grond, op de grond of op zijn voedselbron wordt geproduceerd. Er zijn vele soorten paddenstoelen van giftige – die je beter niet kunt eten –  tot heerlijke, voedzame soorten, zoals eekhoorntjesbrood, champignons, oesterzwammen en shiitakes.

Kan je paddenstoelen zelf kweken?

Niets is zo lekker als de smaak van groenten die je zelf hebt gekweekt. In tegenstelling tot de meeste groenten groeien paddenstoelen goed binnenshuis omdat ze goed gedijen in een koele, donkere en vochtige omgeving. Paddenstoelen kunnen natuurlijk ook buiten groeien, maar inconsistente groeiomstandigheden kunnen ervoor zorgen dat het proces tot drie jaar kan duren. De beste plaats om paddenstoelen thuis te kweken is in een kelder of onder een gootsteen waar ze niet worden blootgesteld aan fel licht. Zelfs bewoners van een appartement met beperkte ruimte kunnen paddenstoelen kweken.

Goed om van te voren te weten

Het kweekproces van champignons verschilt van dat van de meeste andere groenten. Voordat we het kweekproces beschrijven, is het belangrijk om een paar belangrijke termen door te nemen.

Terwijl de meeste planten worden gekweekt uit zaden, worden paddestoelen en andere schimmels gekweekt uit sporen.
Wanneer sporen van paddestoelen zich vermengen met aarde of een ander groeimedium, groeit er een witte, wortelachtige substantie die mycelium wordt genoemd.
Een paddenstoelensubstraat is een substantie waar mycelium op kan groeien. Voor witte champignons is het aanbevolen substraat een mengsel van compost en mest.

STAP 1: Voeg de sporen toe aan het groeimedium.

De eerste stap is het opzetten van het substraat, of groeimedium. Om dit te doen, begin met een plantplaat van ongeveer 40 cm met een diepte van 15 cm. De bak kan gemaakt zijn van hout, plastic of metaal. Vul de bak met een mengsel van compost en mest, waarbij je aan de bovenkant van de bak een centimeter ruimte overlaat. Strooi vervolgens de sporen erover uit.

STAP 2: Zorg ervoor dat de grond de hele tijd vochtig is.

Paddenstoelen gedijen goed in een vochtige omgeving, dus het is essentieel om ervoor te zorgen dat de grond vochtig blijft tijdens het groeiproces. je doet er verstandig aan de aarde regelmatig te besproeien.

STAP 3: Let op de temperatuur.

Gedurende de eerste drie weken moet de bodemtemperatuur op 70 graden worden geïncubeerd om de groei te bevorderen. Dit kun je doen door de trays in een warmer gedeelte van het huis te zetten, of je kunt de tray op een kiemplantverwarmingsmatje zetten. Kies een verwarmingskussen met een nauwkeurige temperatuurregeling en plaats het onder de tray. Zorg er met behulp van een bodemthermometer voor dat de temperatuur van de grond nooit boven de 70 graden komt, want hogere temperaturen kunnen de sporen doden.

Al snel verschijnen er witte, wortelachtige groeisels – mycelium – bovenop de aarde. Als de hele bak bedekt is, is het tijd om de temperatuur te verlagen naar 55 to 60 graden. Terwijl veel groenten in de zomer moeten worden gekweekt, is het kweken van paddestoelen een geweldig winterproject omdat ze goed gedijen bij koelere temperaturen. Verlaag de temperatuur van de grond tot tussen de 55 en 60 graden (hiervoor moet je waarschijnlijk het verwarmingskussen onder de bak vandaan halen), en bedek het mycelium met ongeveer een centimeter potgrond.

Na een paar dagen bij deze temperatuur zullen kleine paddestoelen, de zogenaamde primordia, beginnen uit te lopen.

STAP 4: Tijd om te oogsten!

Knoopzwammen moeten na drie of vier weken volgroeid zijn. Je weet dat ze klaar zijn om geoogst te worden als de hoedjes volledig opengaan en loskomen van de steeltjes. Als je ze langer laat groeien, worden ze bruin en worden ze gecategoriseerd als cremini champignons. In hun laatste groeistadium worden ze nog grotere portobello paddenstoelen. Om de champignons te oogsten, snijdt je met een scherp mes de steel door. Trek de champignons niet uit de grond, omdat de omringende groei daarbij kan worden beschadigd.

Als het allemaal goed is gegaan met het voor de eerste keer thuis paddenstoelen kweken, kan je nu genieten van heerlijke, zelf verbouwde paddenstoelen!

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: