De mens bindt al heel lang dingen aan elkaar met lijm. Hoewel historici de uitvinding van lijm herleiden tot de vroege Egyptenaren 4.000 jaar geleden, ontdekte een groep wetenschappers in 2017 daadwerkelijk een recept voor lijm dat de vroege mens 200.000 jaar geleden gebruikte tijdens het Stenen Tijdperk.
Natuurlijk zijn we sindsdien een stuk verder gekomen dan primitieve lijm die grotendeels gemaakt werd van teer en de botten, huiden en vellen van dieren. De lijmen van vandaag zijn het resultaat van zeer geavanceerde formules en een van de meest veelzijdige en nuttige lijmsoorten is glaslijm oftwel UV-lijm.
UV-lijm wordt in de volksmond vaak glaslijm genoemd, omdat het vaak gebruikt wordt om glas of andere transparante materialen te repareren of aan elkaar te plakken.
Wat is glaslijm?
Wat is glaslijm nu eigenlijk, waarom is het beter dan andere soorten lijm en waarvoor kunnen we het gebruiken? Wij vertellen u alles over deze verbazingwekkende lijm.
Alle lijmen zijn vloeistoffen die na droging hard worden en materialen bij elkaar houden. Gemaakt van polyvinylacetaat (PVA) emulsies, de meeste lijmen die we gebruiken zijn synthetische lijmen gemaakt voor meerdere doeleinden.
UV-lijm is een polymeer, vaak in vloeibare siliconenvorm, dat helder opdroogt bij blootstelling aan UV-licht in een proces dat uitharding wordt genoemd. Uitharding vindt plaats wanneer vloeistof in vaste stof verandert in een chemische reactie die cross-linking wordt genoemd. De UV-golflengte – tussen 240 nanometer (nm) en 270 nm, en 350 nm en 380 nm – is een katalysator voor een fotochemische reactie die het polymeer doet verharden in een kriskras netwerk.
UV-licht nodig voor het drogen van de lijm
Omdat de fotonenergie die nodig is om de lijm te verharden alleen binnen het UV-bereik voorkomt, zal blootstelling aan gewoon licht de lijm niet activeren. UV-lijmen worden vaak gemaakt van een mengsel van vloeibare polymeerharsen en een bestanddeel dat een fotochemische promotor wordt genoemd. De promotor breekt af in vrije radicalen wanneer er UV-licht op valt. Dit zorgt er op zijn beurt voor dat de hars in de lijm snel reageert en in sterkte toeneemt.
UV-lijm / glaslijm wordt op grote schaal gebruikt in industriële omgevingen, bij decoratieve en kunstglasindustrie, maar vooral voor het vastzetten en samenvoegen van elektronische apparatuur, in het bijzonder op de aanraakpanelen van intelligente toestellen.
Hoe nuttig was dit bericht?
Klik op een ster om het te beoordelen!
Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0
Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.
Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!
Laten we deze post verbeteren!
Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?