Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden

Betekenis van OLED tv

Inhoudsopgave

Leestijd: < 1 minuten
3
(1)

Wat is een OLED tv?

OLED staat voor Organic Light Emitting Diode. Dit zegt je waarschijnlijk helemaal niks, maar het unieke aan deze tv is dat iedere pixel (leds) afzonderlijk wordt aangestuurd. Dit is vrij uniek, want voorheen werden pixels opgelicht door een licht achter deze pixels. En de aanlichting van iedere afzonderlijke pixel is direct terug te zien.

De kleuren van een OLED zijn dan ook haarscherp en bovendien is voor de contrast erg goed zichtbaar. Een afzonderlijke pixel kan echt zwart worden waardoor er nog meer contrast ontstaat. 

Daarnaast is ook de kijkhoek van de TV ontzettend goed. Je kan namelijk ook aan de zijkant van de tv het beeld nog uitstekend zien, zonder kwaliteitsverlies. 

Een aantal jaar geleden waren OLED tv’s nog best prijzig, maar de prijzen zijn allang niet meer zo hoog. Zeker met een goede OLED tv aanbieding kan je al voor een mooie prijs een OLED tv kopen.

OLED of QLED tv?

QLED is een uitvinding van Samsung en maakt nog wel gebruik van een achtergrondverlichting. De pixels worden dus niet afzonderlijk aangelicht waardoor de contrast iets minder mooi is. 

Daarentegen zit er in een QLED scherm een Quantum-dot filter. Dit zijn kleine kristallen die ervoor zorgen dat kleuren veel helderder en meer contrast bevatten. Daarom zie je vaak dat QLED tv’s ontzettend scherpe kleuren bevat.

Een ander nadeel van QLED is de kijkhoek, vanwege het nog gebruik maakt van belichting in de achterkant van de tv, is de kijkhoek minder groot. Hoe verder jij uit het midden gaat zitten, des de minder je kan zien.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 3 / 5. Stemmen telling: 1

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Techniek & Wetenschap
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen
Jouw advertentie hier?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: