Wat is elektrotechniek?
Elektrotechniek is een van de nieuwere takken van de techniek, en is ontstaan in het einde van de 19e eeuw. Het is de tak van techniek die zich bezighoudt met de technologie van elektriciteit. Elektrotechnici werken aan een breed scala van componenten, apparaten en systemen, van piepkleine microchips tot enorme generatoren voor elektriciteitscentrales.
Elektriciteit als bouwsteen van onze samenleving
Vroege experimenten met elektriciteit omvatten primitieve batterijen en statische ladingen. Het eigenlijke ontwerp, de bouw en de fabricage van nuttige apparaten en systemen begon echter met de toepassing van de inductiewet van Michael Faraday, die in wezen stelt dat de spanning in een stroomkring evenredig is met de snelheid van de verandering van het magnetische veld door de stroomkring. Deze wet is van toepassing op de basisprincipes van de elektrische generator, de elektrische motor en de transformator. De komst van de moderne tijd wordt gekenmerkt door de introductie van elektriciteit in huizen, bedrijven en de industrie, die allemaal mogelijk werd gemaakt door elektrotechnici.
Grondleggers van de elektrotechniek
Enkele van de meest prominente pioniers in de elektrotechniek zijn Thomas Edison (elektrische gloeilamp), George Westinghouse (wisselstroom), Nikola Tesla (inductiemotor), Guglielmo Marconi (radio) en Alexander Bell (telefoon). Deze vernieuwers hebben ideeën en concepten over elektriciteit omgezet in praktische apparaten en systemen die de moderne tijd inluidden.
Vol in ontwikkeling
Componenten, bedrading en apparaten die je bijvoorbeeld bij elektrotechnische groothandel Leuven kunt aanschaffen kennen allen hun oorsprong in de elektrotechniek en het ontdekken en ontwikkelen van toepassingen op basis van elektricteit als vorm van vermogen.
Sinds het prille begin is het vakgebied van de elektrotechniek gegroeid en heeft het zich vertakt in een aantal gespecialiseerde categorieën, waaronder systemen voor energieopwekking en -transmissie, motoren, batterijen en regelsystemen. Elektrotechniek omvat ook elektronica, die zich heeft vertakt in een nog groter aantal subcategorieën, zoals radiofrequentiesystemen (RF), telecommunicatie, teledetectie, signaalverwerking, digitale schakelingen, instrumentatie, audio en video.
Hoe nuttig was dit bericht?
Klik op een ster om het te beoordelen!
Gemiddelde waardering 5 / 5. Stemmen telling: 1
Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.
Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!
Laten we deze post verbeteren!
Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?