Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoeken

Betekenis van fourage

Inhoudsopgave

Leestijd: 3 minuten
0
(0)

Fourage: misschien heb je er nog nooit van gehoord. Maar als je van paarden houdt, dan is de kans groot dat je ongeveer wel weet wat het betekent. Voor degenen die tot de eerste categorie behoren, is dit artikel geschreven. En misschien als je wel al meer weet, dat je zelfs ook nog nieuwe informatie opdoet! Hoe dan ook, fourage is een essentieel onderdeel van de voeding van paarden en andere herbivore dieren. Het vormt de basis van hun dieet en is cruciaal voor hun gezondheid en welzijn. Wij leggen je precies uit wat fourage is, waar het voor gebruikt wordt, waarom het zo belangrijk is en welke soorten fourage er zijn.

Wat is fourage en waarom is het belangrijk voor paarden en andere dieren?

Fourage is simpel gezegd het ruwvoer dat aan paarden en andere herbivoren gevoerd wordt. Natuurlijk eten ze het liefst verse, plantaardige materialen, maar dat is niet altijd beschikbaar. Daarom wordt dit vaak gedroogd en tot fourage gemaakt. Hiervoor worden materialen zoals gras, hooi, stro, voordroog en luzerne gebruikt. Fourage bevat dan ook essentiële voedingsstoffen dat het dier nodig heeft: vitamines, mineralen en vezels die onmisbaar zijn in het dieet van paarden.

Oorspronkelijk zijn paarden grazers en kuddedieren. Het liefst lopen ze de hele dag te grazen en hun spijsverteringsstelsel is er dan ook op gebouwd om continu kleine hoeveelheden ruwvoer te verwerken. Fourage voorziet in deze natuurlijke behoefte en is daarmee de basis van een gezond paarden dieet.

Waar wordt fourage voor gebruikt?

Fourage wordt dus primair gebruikt als voeding voor paarden, maar het kan ook voor andere herbivore dieren gebruikt worden. Denk aan koeien, geiten, schapen en konijnen. Het dient als de belangrijkste bron van voedingsstoffen en energie.

Behalve dat fourage als voedsel dient, heeft het ook andere functies:

  • Bezigheid: Continu fourage verstrekken houdt paarden de hele dag bezig met eten en voorkomt verveling en bijbehorende gedragsproblemen.
  • Spijsvertering: De vezels in ruwvoer zijn essentieel voor een goede darmwerking en spijsvertering bij paarden.
  • Gebitsslijtage: Het kauwen op ruwvoer zorgt voor de natuurlijke slijtage van het gebit.
  • Strooisel: Stro wordt ook vaak als bodembedekking in stallen gebruikt.

Waarom is fourage belangrijk?

Fourage is om meerdere redenen van essentieel belang voor paarden:

  1. Natuurlijke behoefte: Paarden hebben een natuurlijke behoefte om continu te grazen en kleine hoeveelheden voer op te nemen. Fourage voorziet in deze behoefte.
  2. Gezondheid spijsvertering: De vezels in ruwvoer zijn cruciaal voor een gezonde darmflora en -motiliteit. Voldoende ruwvoer vermindert de kans op darmproblemen en koliek.
  3. Voedingsstoffen: Fourage bevat de belangrijkste voedingsstoffen die paarden en andere herbivore dieren nodig hebben.,
  4. Gedrag en welzijn: Aangezien fourage voorziet in de natuurlijke behoefte om te grazen, draagt het enorm bij aan het welzijn van de dieren. Ze voelen zich beter, hebben minder stress en zullen daardoor ook rustiger zijn en een beter gedrag vertonen.
  5. Gewichtsbeheersing: Aangezien fourage ruwvoer is, bevat het veel vezels en slechts een laag energiegehalte. Op die manier zal het bijdrage aan een gezond gewicht van het paard.

Soorten fourage

Er zijn verschillende soorten fourage die vaak aan paarden gevoerd worden:

  • Gras: Vers gras is het meest natuurlijke ruwvoer voor paarden en bevat veel voedingsstoffen. Weidegang is ideaal.
  • Hooi: Gedroogd gras of luzerne dat het hele jaar door gevoerd kan worden wanneer er geen vers gras beschikbaar is.
  • Voordroog: Ingekuild gras met een hoger vochtgehalte dan hooi. Smakelijk en voedzaam.
  • Luzerne: Eiwitrijk ruwvoer gemaakt van gedroogde luzerneplanten. Vooral geschikt voor paarden met hoge eiwitbehoefte.
  • Stro: Stengels van granen zoals tarwe en gerst. Bevat weinig voedingsstoffen maar zorgt wel voor bulk. Geschikt als aanvulling of voor overgewicht.

De keuze voor een bepaald type fourage hangt af van onder andere het ras, de leeftijd, de gezondheid en de mate van arbeid van het paard. Overleg met een voedingsdeskundige voor een optimaal ruwvoerrantsoen.

Conclusie

Fourage is simpelweg onmisbaar voor paarden en andere herbivoren. Het vormt een uitgebalanceerd menu dat voorziet in de essentiële voedingsstoffen en het metabolisme ondersteunt. Bovendien heeft het een positief effect op het mentale welzijn van de dieren omdat aan hun graasbehoefte wordt voldaan. Natuurlijk is het ook belangrijk dat de paarden in de wei kunnen lopen zodat ze voldoende en vrij kunnen bewegen in het daglicht. Maar zonder voldoende kwalitatief goed ruwvoer kunnen er ernstige gezondheids- en gedragsproblemen ontstaan.

Zorg dus, naast weidegang, ook voor een ruime voorraad hooi, voordroog of andere geschikte ruwvoeders voor je paarden. Heb je vragen over welk type fourage het meest geschikt is voor jouw paard of hoe je het beste ruwvoer kunt verstrekken? Aarzel dan niet om advies in te winnen bij een deskundige voedingsspecialist of dierenarts. Zij kunnen je helpen een optimaal ruwvoerrantsoen samen te stellen dat volledig is afgestemd op de individuele behoeften van jouw paarden.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: