Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Search

Betekenis van de vlag van Friesland

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

Wanneer je kijkt naar de vlag van Friesland, oftewel de Friese vlag, zie je dat het een herkenbaar symbool is. Het komt uit het einde van de 19e eeuw en is geïnspireerd door een wapenkleed. Men zegt dat de basis uit Scandinavië komt maar dit is helaas niet te bewijzen. Wel spreekt men al sinds de elfde eeuw in het lied van Gudrun over de vlag met waterlelies, oftewel pompeblêden. Pas in 1957 is deze vlag met pompeblêden ook echt de Friese vlag geworden.

Betekenis Friese vlag

Een blauwe achtergrond en drie schuine banen waar de waterlelies op staan. Dat is wat de vlag van Friesland is. Alles hierop heeft een betekenis. Zo staan de drie witte strepen voor de platteland streken Westergo, Zevenwouden en Oostergo. De 7 pompeblêden die in de witte strepen staan nooit complete duidelijkheid over geweest. Veel mensen zeggen wel dat staan voor de oude zeelanden van de 8e tot 14e eeuw. Deze liggen op de kaart van nu op verschillende locaties verspreid. Twee hiervan liggen waar nu Duitsland ligt, namelijk tussen Jade en Weser en de andere bij Eems en Jade. Daarnaast vind je de ander tussen Eems en Lauwers waar nu Groningen ligt. Bij Reker en Vlie lag West Friesland, dit ligt nu in Noord Holland. Het overige gedeelte bevind zich wel zoals nu in Friesland. Bij Vlie en Middelzee lag het Westergo. Dit is nu het westelijke deel van Friesland. Zevenwouden is het zuidelijke deel en bij Middelzee en Lauwers ligt Oostergo, het oostelijke deel.

Naast dit alles hou je nog de blauwe strepen over. Deze staan voor de rivieren die door deze provincie gaan. De vlag heeft een verhouding van 13:9. Daarnaast zijn er ook vele wiskundige berekeningen voor de andere objecten opgeschreven. Zo kan niet niet iedereen de vlag namaken maar blijft hij in zijn huidige staat.

Meer dan een vlag

Hoewel het dus al jaren geleden is dat er over de vlag gesproken werd is het nog niet zo lang geleden dat het officieel gemaakt is. Dit komt voornamelijk omdat er een hele voorgeschiedenis aan vooraf ging. Pas op 9 juli 1957 wordt de vlag aan de koningin aangeboden. Vanaf deze dag staan ook alle berekeningen vast en is de vlag officieel erkent.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Topografie
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen
Jouw advertentie hier?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: