Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoek

Betekenis van Abcoude

Inhoudsopgave

Leestijd: < 1 minuut
0
(0)

Abcoude is een dorp in Nederland, gelegen in de provincie Utrecht. Het staat bekend als een schilderachtig stadje met statige gebouwen en charmante grachten. De stad is ook de thuisbasis van het Nederlands Verzetsmuseum, dat de verhalen van de beweging tegen Duitsland tijdens de Tweede Wereldoorlog bewaart. De naam van de stad verwijst naar de geografische ligging – ‘abc’ betekent in het Nederlands ‘aan het einde van het kanaal’. De stad is in de 18e eeuw gesticht als polder, of drooggelegd veengebied. Door de ligging werd Abcoude een populaire zomerbestemming voor Amsterdammers. Daarnaast speelde het een belangrijke rol in het verzet tegen de nazi’s.

Abcoude kent een bevolking van ongeveer 8.500 inwoners. En ligt naast Ouderkerk aan de Amstel, Amsterdam en Baambrugge. Wil je Abcoude bezoeken pak dan een taxi, het openbaar vervoer of de auto. De verbindingen zijn erg goed.

Dichtbij Amsterdam

Velen beschouwen Abcoude als een verlengstuk van Amsterdam vanwege de nabijheid en vergelijkbare bouwstijlen. Abcoude was echter niet gepland zoals hedendaagse steden; het ontwikkelde zich in de loop van de tijd lukraak toen landeigenaren hun eigendommen veranderden in onderdak voor toeristen. Daarnaast zijn alle straten van Abcoude gericht op de noord-zuidas van Amsterdam. Om hun eigendommen aantrekkelijker te maken, legden sommige landeigenaren polders aan: kunstmatige meren die het water van het voormalige veen weerkaatsen en van ver een indrukwekkend landschap creëren. Zoals bij alle polderconstructies werden de polders in Abcoude op palen boven het voormalige veen gebouwd, zodat kanalen voor ontwikkelingsdoeleinden konden worden gebaggerd en gedraineerd. Volgens historische gegevens verzameld in het Verzetsmuseum van Abcoude, gebruikten veel prominente verzetsleiders Abcoude als geheime ontmoetingsplek tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: