Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoek

Betekenis van Yin Yang

Inhoudsopgave

Leestijd: 4 minuten
0
(0)

Je kent het vast wel, het symbool van Yin Yang. Inmiddels kennen heel veel mensen dit symbool.
Want wist jij ook dat het symbool veel verder gaat? Er verschuilt namelijk een uitgebreide theorie achter het symbool dat dateert naar de tijd van het Chinese taoïsme. We gaan je in deze blog meenemen in de betekenissen van de Yin Yang.

 

Waar staat de Yin en Yang voor?

 

Yin en Yang staan simpel gezegd symbool voor twee tegengestelde energieën die samen een harmonie creëren. Want wist jij dat Yin niet kan zonder Yang, en Yang niet zonder Yin. Je kunt dit een beetje vergelijken met de natuur: de natuur kan niet zonder daglicht en zonder zon geen maan, en ga zo maar door. Zo werkt dit principe ook met Yin Yang.  De verdeling van zwart en wit in het logo laat zien hoe de twee elkaar nodig hebben en letterlijk in elkaar overvloeien en gevonden worden.

De Chinese benaming van het yin yang symbool is Tajitu. Naast de kleuren wit en zwart en de vorm van twee druppels. Dit symbool werd vroeger ook gebruikt om tijd mee aan te duiden. Het symbool kan zo worden ingedeeld dat de vier jaargetijden en tijdstippen kunnen worden afgelezen. Deze is als volgt:

  • Lente – 06.00 uur = Aan de linkerkant van het symbool zie je precies op het midden een horizontale lijn, als je deze zou trekken
  • Zomer – 12.00 uur = Dit zie je recht boven het zwarte puntje in het symbool.
  • Herfst – 18.00 uur = Dit zie je aan de rechterkant van het symbool precies op het midden als je een horizontale lijn zou trekken
  • Winter – 24.00 uur = Dit zie je aan de onderkant van het symbool, in de lijn van het witten puntje

 

Dit is binnen de Chinese geneeskunde en binnen de Freg Sui onder veel aspecten uitgediept.

Verbintenis tus Yin en Yang met twee vingers

De betekenis

 

Het symbool Yin Yang staat voor twee tegengestelde energieën die elkaar aanvullen.

Yang: Yang staat voor het mannelijke principe. Het wordt gezien als de lichte, warme, beweeglijke en doelgerichte kant en wordt ook wel de ‘zonzijde van de berghelling’ genoemd.

Yin: Yin staat voor het vrouwelijke principe. Het wordt gezien als de donkere, koude, vasthoudende en ontvankelijke kant en wordt ook wel de ‘schaduwkant van de helling’ genoemd. Het idee van het symbool is dat beide kanten niet los van elkaar staan, maar samenwerken. Dit is te zien doordat ze gescheiden zijn door een soort S-vorm of druppelvorm, wat je er eigenlijk zelf van wilt maken en doordat er in de yin-kant ook nog wel een beetje yang zit en andersom (door het kleine cirkeltje). Iets kan dan ook niet volledig yin of volledig yang zijn: het is altijd een combinatie van de twee.

Wat is de oorsprong van yin en yang?

 

De oorsprong van Yin Yang is afkomstig uit China, maar dat wist je waarschijnlijk al. Naar schatting zo’n vijfduizend jaar terug. Ongeveer de eerste vermelding over Yin en yang die zijn teruggevonden komen uit de i Tjing, ook wel het boek der veranderingen genoemd. De ontwikkeling van de Wu Chi die als het ware door een boost van Qi evolueert naar yin en yang, wordt binnen de Chinese filosofie gezien als hetgeen dat leven op aarde tot stand heeft gebracht.

Afhankelijk van je eigen idee over hoe alles op aarde en de aarde zelf is ontstaan, kun je de theorie van yin en yang vergelijken met het tot stand komen van het verhaal van Adam en Eva, of de theorie van het ontstaan van de Big Bang.

Yin Yang logo die elkaar verbinden

Yin of Yang: het verschil

 

Hoe weet je nu welke energie yin is en welke yang, of andersom natuurlijk?  De filosofie van yin-yang is in zóveel disciplines terug te vinden, Het is namelijk niet altijd duidelijk. Zo staat bijvoorbeeld in de Chinese geneeskunde Yin voor de voorkant van het lichaam. En dat is natuurlijk best interessant om te weten. Over het algemeen kun je het volgende aanhouden als je erin geïnteresseerd bent:

 

De Yang energie

De energie van Yang staat voor de lichtzijde, de zonnige en krachtige kant van het leven.
In het yin-yang symbool is dit dus de witte kant. Het staat voor mannelijke energie en kracht, zo kun je bijvoorbeeld denken aan extravert, actief en krachtig naar buiten gericht. Meer symbolisch staat het ook voor dingen als de dag, logica, zon en beweging.

 

De Yin energie

De energie van Yin staat voor schaduwzijde van het leven en de zwarte helft van het yin-yang symbool. Het staat voor vrouwelijke energie, passief, introvert en naar binnen gericht. Ook de nacht, emoties en dus meditatie zijn bijvoorbeeld de vrouwelijke yin-energieën.

 

Wil je ook meer weten over de Chinese muur? Ontdek hier hoe lang de Chinese muur echt is!

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: