Het is de administratieve en koninklijke hoofdstad van Nederland en de zetel van de regering, en tevens de hoofdstad van de provincie Zuid-Holland. In de stad zijn het Internationaal Gerechtshof en het Internationaal Strafhof gevestigd. Het wordt ook wel de de facto hoofdstad van Nederland genoemd. Den Haag. Den Haag.
Waarom noemen ze het Den Haag?
De naam “Den Haag” (Engels The Hague) of “‘s-Gravenhage” herinnert aan het jachtslot van de graven van Holland, gelegen in een bosgebied met de naam Haghe, of “haag”.Hoe komt Den Haag aan zijn naam? De naam “Den Haag” herinnert aan het jachtslot van de graven van Holland, gelegen in een bosgebied met de naam Haghe, of “haag”.
Geleidelijke ontwikkeling van de stad en omgeving
Graaf Willem II bouwde er in 1248 een kasteel, waaromheen verschillende gebouwen kwamen te staan, die de hoofdresidentie van de graven van Holland werden. Deze gebouwen vormen nu het Binnenhof in het oude stadsdeel. Tot de grote zalen rond dit binnenhof behoren de Ridderzaal (ca. 1280) en de Wapenstilstandszaal, ontworpen door Daniel Marot in 1697. Een kunstmatig meer, de Hofvijver, iets ten noorden van het Binnenhof, werd rond 1350 gegraven en vormt nog steeds een van de vele bezienswaardigheden van de stad.
Rond het Binnenhof ontstond in de 13e en 14e eeuw een handelswijk, die bewaard is gebleven in winkelstraten als de Venestraat, Spuistraat, Gravenstraat en Hoogstraat. In de 16e eeuw werd Holland het belangrijkste centrum van het Nederlandse verzet tegen de Spaanse Habsburgse overheersing, en in 1559 maakte Willem I, stadhouder van de Nederlanden, Den Haag tot zijn hoofdstad. Rond 1585 vestigden de Staten-Generaal, samen met andere organen van het centrale bestuur van de Republiek, zich op het Binnenhof. Willems zoon, prins Maurits van Oranje, nam al snel zijn intrek in Den Haag en op zijn initiatief werd in 1616 een grachtengordel rond de stad aangelegd dat tot halverwege de 19e eeuw de grenzen van de stad zou bepalen. Rond deze tijd werden aan de oostzijde van het Binnenhof imposante adellijke herenhuizen gebouwd. In het zuidoosten groeiden het Spui (ambachtswijk) en de kleine binnenhavens, en in het westen de Prinsegracht (woonplaats van de gegoede burgerij), die via de Loosduinse gracht verbonden was met het tuinbouwgebied van het Westland.
In de 17e eeuw, toen de Republiek der Nederlanden een leidende rol in Europa speelde, werd Den Haag een centrum van diplomatieke onderhandelingen. Van 1795 tot 1808 was Den Haag de hoofdstad van de door Frankrijk beheerste republiek Holland en na de bevrijding van de Fransen was de stad van 1815 tot 1830 afwisselend met Brussel de vergaderplaats van de Staten-Generaal van het uitgebreide Koninkrijk der Nederlanden. Na 1850, toen de inkomsten uit Nederlands-Indië begonnen binnen te stromen, bloeide de stad op en werden veel van de oude grachten gedempt om ontwikkeling mogelijk te maken. Als gevolg van de internationale conferenties (Haags Verdrag) die er in 1899 en 1907 werden gehouden, werd Den Haag een permanent centrum van internationaal recht. Na een lang verblijf in Amsterdam keerde de Nederlandse centrale regering in 1913 terug naar Den Haag.
In het begin van de 20e eeuw breidde de stad zich snel uit, waarbij de groei werd gekenmerkt door brede lanen, parken en plantsoenen. In het noorden werd de wijk Benoordenhout gebouwd, en bij Wassenaar werd de fraaie woonparkwijk Marlot aangelegd. In het zuidwesten werden de Zuiderparkwijken aangelegd, met veel woonflats. Langs de duinen in het westen en bij de Laan van Meerdervoort en de Loosduinseweg werden kleine villa’s gebouwd, en in de Bomen- en Bloemenbuurt en de Vruchtenbuurt werden middenstandswoningen gebouwd. Deze nieuwe wijken verbonden Den Haag met de populaire badplaats Scheveningen, Rijswijk, Voorburg, en andere aangrenzende gemeenten.
Industrie in Den Haag?
Er is weinig zware industrie in Den Haag, dat vooral een centrum van overheid en bedrijfsleven is. De Staten-Generaal (het parlement) vergadert in de Ridderzaal, en regeringsdepartementen en buitenlandse ambassades zijn gevestigd in andere gebouwen in het oude stadsdeel. De meeste bedrijven in de stad houden zich bezig met handel, bankwezen, verzekeringen of andere diensten. Verschillende grote oliemaatschappijen hebben ook hun internationale hoofdkantoor in de stad. Den Haag is ook een vooraanstaand centrum voor internationale conferenties. De industrieën van de stad omvatten drukkerijen en uitgeverijen, elektronica, voedselverwerking en de productie van keramiek, meubels, glas en diverse luxe consumptieartikelen.
Hoe nuttig was dit bericht?
Klik op een ster om het te beoordelen!
Gemiddelde waardering 5 / 5. Stemmen telling: 1
Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.
Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!
Laten we deze post verbeteren!
Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?