Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoek

Betekenis van converteerbare obligatie

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

Een converteerbare obligatie wordt ook wel convertible genoemd. Dit is een lening die werkt op marktkoersen. Tegen een bepaalde koers kan de convertible geruild worden voor een aandeel. Een convertible wordt als een financieringsmiddel uitgegeven door banken of bedrijven en wordt gezien als geld. Het geval bij een convertible is dat deze in het midden zit tussen een aandeel en een obligatie. Zoals net al gezegd wordt de convertible uitgegeven door banken of bedrijven, maar wel is het opvallend dat degenen die het uitgeven vaak een lage kredietwaardigheid en een zwakke balans hebben. Het is een voordeel voor dit soort bedrijven dat er lagere financieringslasten zijn.

 

Hoe werkt het?

Een converteerbare obligatie is dus een flexibele financieringsmogelijkheid voor bedrijven en hier wordt ook vaak gebruik van gemaakt, vooral door start-ups. Op die manier hoeft een lening aanvragen niet. Een obligatie is dan een soort zekerheid en je kan ook nog eens aandelen bezitten. Een conversieratio bepaalt in een obligatie hoeveel aandelen je kan krijgen als je een obligatie bezit. Bijvoorbeeld een 4:1 verhouding. Dat betekent dat je obligatie kan worden omgezet in vier aandelen. Wat de conversie voor jou precies is dat is altijd te vinden in het contract dat je krijgt als je de obligatie afsluit.

 

Soorten

Van de obligaties bestaan er meerdere soorten. Je hebt de vanille converteerbare obligatie. Deze obligatie kan behouden worden tot de dag dat deze verloopt of geeft dan de mogelijkheid om de obligatie om te zetten in aandelen. De verplichte converteerbare obligatie moet altijd door de belegger worden omgezet tegen een prijsniveau. Dit wordt berekend in verhouding met de conversiehouding. Als laatste heb je nog de omkeerbare converteerbare obligatie. Hier kan je kiezen of je de obligatie wil houden of dat je deze omzet in aandelen.

 

Voordelen

Een converteerbare obligatie kent meerdere voordelen. De waarde van de obligatie hoeft niet zoveel te bedragen en kan relatief laag zijn. Op die manier kan het toch zomaar zo zijn dat je in aanmerking komt voor een vaste hoeveelheid aandelen in plaats van een geldbedrag wanneer de obligatie afgelost moet worden. Gaat de koers omhoog? Dan kan dit erg veel voordeel opleveren. Een ander voordeel is dat je eventuele koersverliezen van de obligatie niet uit eigen portemonnee hoeft te halen. Je lost alleen af op de nominale waarde.

 

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: