De betekenis van cliffhanger is als je het letterlijk vertaalt vanuit het Engels iets wat over een rotswand bungelt en dreigt naar beneden te vallen. Maar een cliffhanger wordt ook op andere manieren gebruikt. Hoewel het effect van de betekenis enigszins hetzelfde is; je wilt namelijk weten hoe het afloopt.
Cliffhanger bij een verhaal
De term cliffhanger wordt gebruikt in films, theaterstukken en boeken waarin een scene of hoofdstuk eindigt met een moment van grote spanning. Je kunt het vergelijken met het kijken van een hele spannende film en net op het moment dat de ontknoping volgt, valt de internetverbinding uit. Dit brengt vaak een enorme frustratie met zich mee. En als dit te vaak gebeurt, is het waarschijnlijk zelfs een aanleiding om te veranderen van internet-provider of -abonnement.
Waarom wordt er gekozen voor een cliffhanger?
Als een film, een theaterstuk of een boek eindigt met een cliffhanger, dan is het bewust zo gepland. Juist op een moment dat je verwacht te zien hoe het gaat oplopen en terwijl je voelt dat het einde van de film of het boek in zicht is, stopt het verhaal. Meestal geeft een dergelijk open eind toch enigszins een onbevredigend gevoel. De teleurstelling over het ontbreken van de ontknoping bekruipt je als de aftiteling begint. Toch wordt er vaak bewust gekozen voor een dergelijk einde. Dat kan verschillende redenen hebben: een spraakmakend verhaal of een begin van een vervolg.
Spraakmakend verhaal
Als een verhaal eindigt op een manier die je niet ziet aankomen, ga je meestal zelf fantaseren hoe het afloopt. Vaak praat je erover met familie of vrienden en zo help je dus eigenlijk onbewust mee om er een spraakmakend verhaal van te maken. De film ‘Inception‘ had bijvoorbeeld zo’n cliffhanger waar nog lang over na werd gespeculeerd. Men liet er hele theorieën op los, waardoor de film nog eens extra bekendheid kreeg. In de film ‘The Italian Job’ uit 1960 werd de term cliffhanger wel erg letterlijk genomen. Deze film eindigt met het beeld van een aantal dieven in een vluchtauto die balanceert op het randje van het ravijn. Niemand weet of ze het overleefd hebben of niet.
<
Begin van een vervolg
Het gebruiken van een cliffhanger kan ook zijn vruchten afwerpen om mensen warm te laten lopen voor een vervolg. Iets wat spannend eindigt, nodigt uit om verder te kijken. Vooral bij series wordt dit dus veel gedaan. De delen van een serie eindigen vaak net op een moment voordat de ontknoping van iets komt of als het heel spannend is. Het maakt dat je bijna niet kunt wachten op het volgende deel, omdat je wilt weten hoe het afloopt. Bij een film werkt het voor beide opties. Als een film een open einde heeft, laat dit ruimte voor een vervolg. Maar het zorgt ook dat er meer over de film gesproken wordt. Een teaser voor het vervolg maakt de drang om deel twee te kijken nog groter.
Hoe nuttig was dit bericht?
Klik op een ster om het te beoordelen!
Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0
Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.
Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!
Laten we deze post verbeteren!
Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?