Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoek

Betekenis van de Engelse taal

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
5
(2)

De Engelse taal is al jaren de meest gevoerde taal ter wereld en kent een rijke geschiedenis. Bovendien kent de taal een aantal leuke weetjes. Wist je bijvoorbeeld dat het Engels de enige toegestane taal is binnen de luchtvaart? In dit artikel vertellen wij je hier meer over en delen we nog 4 andere interessante weetjes over het Engels.

1.   Engels is ontstaan uit Duits en Nederlands

Geloof het of niet, maar de Engelse taal is ontstaan uit de woordenschat en dialecten van de Germaanse volkeren – Engelsen, Saksen en Juten – die zich in de vijfde eeuw in Groot-Brittannië vestigden.

De Engelse taal is daarmee dus nauw verwant is aan de Duitse en Nederlandse taal. Nederlands en Duits behoren historisch gezien namelijk beide tot de West-Germaanse talen. Het is dan ook niet zo raar dat een groot deel van de Nederlanders het Engels zo goed beheerst.

Een leuk bijkomend feitje is dat taalkundig gezien het Fries het meest lijkt op de Engelse taal – de twee behoren zelfs tot de taalkundige Anglo-Friese subgroep.

2.   Wereldwijd spreken er 1,35 miljard mensen Engels

Uit recent onderzoek komt naar voren dat de Engelse taal momenteel door ongeveer 1,35 miljard mensen wereldwijd wordt gesproken. Dat is maar liefst 17% van de totale wereldbevolking.

De Engelse taal is in een groot deel van de wereld de ‘lingua franca’. Dat houdt in dat het vaak de taal is die wordt gesproken tussen mensen met verschillende moedertalen. Zo wordt er op universiteiten bijvoorbeeld steeds meer onderwijs in het Engels gegeven.

Daarnaast is Engels de doorgaans gebruikelijke voertaal in de wetenschappelijke wereld – veel van het materiaal is in het Engels, ongeacht het onderwerp. Ook in bedrijven met medewerkers van verschillende nationaliteiten is Engels vaak de voertaal. Er zijn dan ook veel gespecialiseerde Engelse vertaalbureaus te vinden.

3.   Het langste en kortste woord in het Engels

Het woord ‘Pneumonoultramicroscopicsilicovolcanoconiosis’, ook wel aangeduid als p45, is met 45 letters het langste woord uit het Engelse woordenboek. De definitie is “een longaandoening veroorzaakt door het inademen van zeer fijn silicaat- of kwartsstof”. Hoe dan ook, mocht je ooit nog eens ‘galgje’ spelen, dan komt dit woord goed van pas.

Het kortste woord uit het Engelse woordenboek komt je misschien wat bekender voor, namelijk ‘I’. Naast dat dit het kortste woord is, is het ook nog eens een van de oudste woorden uit de Engelse taal. ‘I am’ is de kortste Engelse zin.

4.   Engels is de taal in de lucht

Sinds maart 2008 is er een nieuwe regel ingevoerd in de Europese luchtvaart. Sindsdien is de enige toegestane voertaal voor piloten het Engels. Niet alleen als men in het buitenland is, maar ook wanneer er in eigen land gevlogen wordt.

De reden voor deze standaardisatie voor de voertaal in de luchtvaart is dat er in de jaren daarvoor meerdere incidenten waren, die te wijten waren aan slechte communicatie en taalbarrières. Enkele van deze ongevallen leidden zelfs tot fatale situaties die voorkomen hadden kunnen worden als de piloten van verschillende vliegtuigen elkaar konden begrijpen.

5.   Iedere twee uur een nieuw Engels woord

Volgens The Global Language Monitor waren er op 1 januari 2020 in totaal 1.057.379 woorden in de Engelse taal. De Oxford English Dictionary houdt het op 600.000 woorden en voegt daar regelmatig nieuwe woorden aan toe.

Alleen al in maart 2022 zijn er bijna 700 nieuwe woorden, betekenissen en uitdrukkingen toegevoegd aan de Oxford English Dictionary. Dit was een speciale update, waarin onder andere ‘dinosaur hunter’, ‘vaccine passport’, en ‘what’s up, doc?’ werden toegevoegd.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 5 / 5. Stemmen telling: 2

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: