Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoeken

Betekenis van videoband

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

Een videoband is rechthoekig stuk kunststof. Binnen in dit stuk kunststof bevindt zich een tweetal spoelen. Deze spoelen zijn aan elkaar gekoppeld door middel van een stuk magneetband. Op deze magneetband staat een film(pje). Op de videoband zijn beelden te zien. In een later tijdperk werd het ook mogelijk geluid op de band te zetten. Zo konden de mensen hun video’s en films met geluid zien. De videoband is bij sommige mensen ook wel bekend als videocassette. De videoband dient in een recorder of videobandspeler geplaatst te worden. Deze decoders kunnen de beelden en geluiden van de magneetband omzetten in een video die met geluid op een Tv kan worden afgespeeld.

Het nadeel van de videoband

Het grote nadeel van een videoband is dat deze na verloop van tijd grijs wordt. Doordat de decoder elke keer opnieuw de band leest vervagen die beelden die op de band staan. Dit kan zorgen voor haperingen in het beeld. Uiteindelijk zal de band onbruikbaar worden omdat deze dan te vaak gedraaid is.

De cassettebandjes

Nadat een film of video was afgelopen moesten de mensen de videoband weer terug draaien. Dit konden de mensen doen door de band terug te spoelen. Dit is hetzelfde principe als bij de cassettebandjes van vroeger. De cassettebandjes konden mensen gebruiken om muziek mee te luisteren. Mensen moesten eerst verschillende stukjes muziek achterelkaar opnemen. Deze werden dan vervolgens op een zelfde soort magneetband gezet. Vervolgens konden mensen dan met een walkman de muziek afspelen en dus luisteren. Nadat alle muziek eenmaal gedraaid was, moesten de mensen de volledige cassetteband weer terugspoelen om deze van vooraf aan weer af te kunnen spelen.

De DVD wordt inmiddels ook vervangen

De videoband is inmiddels bij veel mensen iets wat zij niet meer gebruiken. Onder de jeugd is de term “videoband” in sommige gevallen zelfs niet meer bekent. De videoband werd uiteindelijk vervangen door de DVD. De term DVD kennen veel mensen wel nog. Het is namelijk nog niet zo lang geleden dat de DVD werd vervangen. De wereld bevindt zich namelijk nu in de fase dat de DVD langzamerhand wordt vervangen door het streamen. Dit streamen vindt tegenwoordig plaats via het internet waarbij diensten zoals Netflix gebruikt worden om films en series mee te kijken.

Videobanden en de toekomst

Ondanks al deze vernieuwingen zijn er nog heel erg veel videobanden. Voor deze videobanden geldt dat deze na verloop van tijd niet meer te bekijken zijn. De magneetband verliest stapje voor stapje haar beelden. Tijd is dus de doodsteek van alle videobanden. Omdat mensen het jammer vinden dat zij deze videobanden niet meer kunnen bekijken worden deze gedigitaliseerd. Er mensen en partijen die zich inzetten om al deze video’s te digitaliseren. Zo blijven deze video’s ook voor de toekomst gespaard. Veel oude films en video’s kunnen zo dus ook in de toekomst nog bekeken worden.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: