Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoeken

Betekenis van Brexit

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
5
(1)

In de afgelopen jaren hebben we veel gehoord en gelezen over de Brexit. De Brexit betekent het uittreden van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie (EU). In 2020 hebben de EU en het Verenigd Koninkrijk een akkoord bereikt over een nieuwe vorm van partnerschap. Een meerderheid van de stemmers koos voor de Brexit, hoewel het wel zorgde voor een zichtbare generatiekloof in het Verenigd Koninkrijk.

Hoe is de Brexit precies tot stand gekomen?

De Brexit is een samenvoeging van de woorden ‘exit’ en ‘Great Britain’ en vat dus eigenlijk heel goed samen wat het woord betekent. Om meer te weten over de Brexit en de tegenstellingen die erna zichtbaar waren, is het goed om te weten hoe de Brexit precies tot stand is gekomen. Het Verenigd Koninkrijk organiseerde in juni 2016 een referendum over het lidmaatschap van het land voor de Europese Unie. De inwoners van het Verenigd Koninkrijk mochten die dag stemmen: blijft het VK in de EU of moet de VK de EU verlaten? Al gauw bleek dat een meerderheid van de stemmen, namelijk 51,89%, ervoor koos om de Europese Unie te verlaten.

Het opvallende hieraan is dat 48,11%, wat eveneens een groot percentage is, tegen de Brexit was. Toch besloot het Verenigd Koninkrijk om de Europese Unie te verlaten vanaf 31 januari 2020 op basis van het zogeheten terugtrekkingsakkoord. Op basis van dat akkoord zijn de rechten van alle burgers in de EU die aan het einde van de overgangsperiode te maken hebben het VK en een land in de EU beschermd. Vanaf 1 februari tot 31 december 2020 was er sprake van een overgangsperiode waarbij het VK zich nog wel hield aan de regels van de Europese Unie. In die periode bespraken ze alle belangrijke punten voor een stabiele relatie in de toekomst.

Diverse tegenstellingen bij en door de Brexit

Net als bij andere verkiezingen laat de Brexit veel tegenstellingen zien waardoor met name de generatiekloof in het Verenigd Koninkrijk goed zichtbaar werd. Natuurlijk zorgen verkiezingen altijd voor diversiteit in meningen en standpunten, maar zorgde de nipte uitkomst bij het referendum voor de Brexit voor écht grote verschillen. Er werden diverse tegenstellingen blootgesteld, waarvan voornamelijk het verschil in leeftijd een grote rol speelde. Zo stemde 75% van de Britten onder de 25 jaar om in de Europese Unie te blijven. Het waren voornamelijk oudere mensen die vóór de Brexit stemden. 

Dat verschil is er nog steeds: slechts 33% van de Britten onder de 50 is het nu nog eens met de Brexit, terwijl de 65-plussers het bijna allemaal wel prima vinden. Een ander groot verschil dat zichtbaar werd, is hoe divers de mensen uit verschillende regio’s stemden. Zo stemde Engeland voornamelijk voor de Brexit, terwijl alle kiesdistricten in Schotland tegen de Brexit stemden. Tot slot zijn er veel verschillen te ontdekken tussen links en rechts, waardoor het Britse parlement jarenlang in één grote chaos terecht kwam. Waar ze het in ieder geval over eens zijn, is de zogeheten Brexit-moeheid. 70% van de inwoners van Engeland is wel klaar met al het gedoe rondom deze ontwikkeling.

Gevolgen van Brexit voor Nederland

Maar, er mag ook gekeken worden naar eventueel positieve gevolgen voor Nederland. Zo heeft Nederland een interessantere handelspositie gekregen nu het Verenigd Koninkrijk minder toegangelijk is geworden voor andere landen in de EU. In andere woorden: Nederland is aantrekkelijker voor multinationals en bedrijven die investeringen maken. Dat kan een positieve invloed hebben op de economie hier. Het kan dus ook nieuwe kansen bieden. Wat de Brexit verder zal betekenen voor Nederland moet de komende jaren uitwijzen.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 5 / 5. Stemmen telling: 1

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: