Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoek

Betekenis van Burgerparticipatie

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

In Nederland heeft iedereen die de leeftijd van 18 jaar of ouder heeft bereikt stemrecht. Met dit stemrecht mag jij kiezen wie er in de regering komt te zitten en heb je hier als volk dus een grote invloed op. Je hebt als inwoner van Nederland dus inspraak op de opbouw van de 2e kamer. Maar hoe zit dat eigenlijk in de provincie of gemeente waar je woont?.

Burgerparticipatie is een woord dat de afgelopen jaren steeds meer terug komt. Voorheen werd er niet veel geluisterd over wat burgers te vertellen hadden en werden grote beslissingen uitgevoerd door de gemeenteraad. Echter is hier tegenwoordig veel verandert. Gemeentes vragen steeds vaker om de eerlijke mening van het volk bij kleine of grote projecten. Op deze manier creeërt de gemeente een maatschappelijk draagvlak, en geeft hierdoor veel waarde aan de mening van de burger.

Hoe pas je burgerparticipatie toe?

Je kunt burgerparticipatie op veel verschillende manieren toepassen. Het kan al heel gemakkelijk door openlijk via social media de meningen te vragen van de burgers. Je ziet dat dit ook steeds meer word gedaan en dat politici en gemeentelijke besturen hier steeds beter naar luisteren. In sommige gevallen passen politici of gemeentelijke besturen projecten volledig aan om beter te kunnen voldoen aan de wensen van de burger.

De juiste informatie vanuit de burger

Wil je als gemeente informatie van hoge kwaliteit? Maak dan gebruik van vergaderingen of bijeenkomsten. Tijdens de bijeenkomsten komen burgers aan het woord en geven zij hun mening weer. Deze informatie kan dan verwerkt worden in het lopend project, en waar nodig worden aangepast. Via deze manier verkrijg je gemakkelijk hoge kwaliteit inzichten van de burgers.

Burgerparticipatie betekent dus, het actief deelnemen aan beslissingen of problemen door de burger. Zoals aangegeven kan de gemeente dit op veel verschillende manieren toepassen om maximaal resultaat te krijgen.

Krijg informatie digitaal

Wil je mensen niet lastig vallen met lange papieren vragenlijsten? Kies dan voor een digitale oplossing. Niet alleen verhoog je zo de participiatiegraad, maar verhoog je ook de kwaliteit van de antwoorden. Dit wordt meestal gedaan via een computer, maar tegenwoordig is dit ook mogelijk via je mobiele telefoon. Een participatie app kan hiervoor de perfecte oplossing zijn. Dus wil jij meer respondenten en een hogere kwaliteit van antwoorden? Maak dan gebruik van digitale hulpmiddelen

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: