Een groot deel van autorijdend Nederland heeft er wel eens mee gemaken gehad: een parkeerboete. Het is met name in grote steden zo dat er iedere dag ontzettend veel boetes voor (fout) parkeren worden uitgedeeld. In Amsterdam is dat er zelfs eentje per minuut!
Bij iedere parkeerboete kun je bezwaar maken wanneer je denkt dat de boete onterecht is uitgeschreven. Maar: wat betekent bezwaar maken precies en in welke gevallen is dat de moeite waard?
Wanneer krijg je een parkeerboete?
Er zijn verschillende gevallen waarin je een parkeerboete kunt verwachten. Heb je je auto ergens neergezet waar dat eigenlijk niet mag dan kun je een boete krijgen voor fout parkeren. Wat echter nog vaker voorkomt, is een boete voor parkeren op een betaalde parkeerplek zonder te betalen. Er zijn in Nederland, met name in de steden, namelijk ontzettend veel betaalde parkeerplekken te vinden. Dat zijn plekken waar je een uurtarief moet betalen om je auto er te mogen parkeren.
Zet je je auto op zo’n plek neer zonder vervolgens geld te betalen voor die parkeerplek? Dan is de kans aanwezig dat je een parkeerboete krijgt. Dit gebeurt alleen wanneer er gecontroleerd wordt door boa’s of een scanauto. Houd er rekening mee dat dit, met name in grote steden, regelmatig gebeurt. In Utrecht of Amsterdam is de kans op een parkeerboete dus groot wanneer je niet betaalt voor een parkeerplek waar dat wel moet. Je kunt wel voor een parkeerboete Amsterdam bezwaar maken als je denkt dat de boete niet terecht is.
Bezwaar maken tegen parkeerboetes
Er zijn een paar onderdelen waar je op moet letten bij een parkeerboete; er is namelijk een kans dat je met succes bezwaar kunt maken. Soms is een boete écht niet terecht en in andere gevallen klopt er iets niet op de boete waardoor de boete kan komen te vervallen. Let op de volgende voorwaarden bij een ontvangen parkeerboete:
- Is het duidelijk genoeg dat je op de desbetreffende plek moet betalen om te parkeren? Dat moet namelijk zichtbaar zijn.
- Zijn de kosten van de parkeerboete niet hoger dan het wettelijk gestelde bedrag voor dat jaar? In Amsterdam in 2023 is dat € 72,90.
- Klopt de locatie op de aanslag?
- Heb je wel betaald maar heb je een verkeerd kenteken ingevuld? Bewijs dat met een parkeerbonnetje of een afschrift.
- Was er sprake van een noodsituatie waardoor je niet kon betalen?
- Was er sprake van in- en uitladen en niet van langer parkeren?
- Is je auto gestolen op het moment van de parkeerboete? En is er geparkeerd zonder dat je daarvan af wist?
Zo maak je bezwaar bij de gemeente
Hoewel de mogelijkheden om in bezwaar te gaan misschien beperkt zijn, betekent dit niet dat je totaal geen kans hebt om bezwaar te maken tegen een parkeerboete. Zorg ervoor dat je dit binnen zes weken na de datum op de boete doet bij de gemeente waar je de boete hebt ontvangen. Daarna komt je bezwaarrecht te vervallen. Vermeld hierbij altijd de reden waarom je denkt dat de parkeerboete niet terecht is. Let erop dat je hierbij zoveel mogelijk bewijs levert. Hangen er bijvoorbeeld geen borden dat je er betaald moet parkeren? Of heb je per ongeluk het verkeerde kenteken ingevuld?
Zorg er dan voor dat je een bonnetje of afschrift hebt als bewijsstuk om aan te kunnen tonen dat de boete onterecht is. Des te meer bewijs je hebt, des te groter de kans is dat je de parkeerboete niet hoeft te betalen. Bij de meeste gemeentes is het mogelijk om via de website bezwaar in te dienen. Online vind je verschillende voorbeeldbrieven die je hiervoor kunt gebruiken. Het kan ook zo zijn dat je het bezwaar per brief moet versturen. Meer informatie hierover vind je op de website van de gemeente of in de brief die je krijgt bij de parkeerboete. Na je bezwaar krijg je een ontvangstbevestiging, waarna de gemeente een uitspraak doet.
Hoe nuttig was dit bericht?
Klik op een ster om het te beoordelen!
Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0
Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.
Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!
Laten we deze post verbeteren!
Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?