Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoek

Betekenis van wegenbelasting

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

Het hebben en het rijden van een auto is nog niet altijd goedkoop, er komen dan ook een hoop kostenposten kijken bij het hebben van een auto. De aanschafprijs en de benzine zijn nu eenmaal niet de enige kosten die je moet betalen voor de auto. Zo zal je ook de wegenbelasting moeten betalen voor ieder voertuig. Veel mensen weten alleen niet echt wat nu precies de wegenbelasting inhoudt. In dit artikel gaan we beter naar deze belasting kijken, zo weet jij ook waar je nu eigenlijk voor betaald. Wel zo prettig om te weten!

Wat is de wegenbelasting?

Het is voor ieder voertuig noodzakelijk om wegenbelasting te betalen. Het is dan eigenlijk ook een soort belasting die men moet betalen om een auto in het bezit te hebben. Een ander woord voor deze belasting is dan ook wel de Houderschapsbelasting. Het tarief is lang niet voor iedere auto hetzelfde, dit zou immers oneerlijk zijn voor de mensen die maar een klein voertuig hebben. Het tarief wat je moet betalen in de maand, in het kwartaal of in het jaar is afhankelijk van het gewicht van de auto en de hoeveelheid brandstof die er gebruikt wordt. Dit bedrag kan ook nog eens verhoogd worden in bepaalde gebieden of in provinciën, het loont dus zeker om dit even na te kijken.

Waar betaal je voor?

Mensen vragen zich altijd af waarvoor de wegenbelasting nu eigenlijk bedoeld is. Het aanleggen en het onderhouden van de wegen in Nederland is echt ontzettend duur. Wanneer de overheid dit allemaal zelf zou moeten betalen zou er wel degelijk een situatie ontstaan waarbij de overheid te veel hooi op de vork neemt. Om dit te voorkomen hebben zij besloten om de autobezitters te onderwerpen aan deze belasting. De reden dat het per auto afhangt hoeveel je moet betalen heeft natuurlijk te maken met het feit dat een grote auto vele malen meer schade aanbrengt aan de weg dan een kleine auto. Door dit tarief afhankelijk te laten zien probeert de overheid de mensen te stimuleren om te kiezen voor niet al te vervuilende en grote auto’s. Er worden als het ware twee doelen nagestreefd. Dit is langzaam op gang gekomen, echter lukt het nog niet altijd om mensen te overtuigen om ook een elektrische of een zuinige auto te kopen.

Nu kan je natuurlijk op diverse manieren er voor zorgen dat je minder wegenbelasting hoeft te betalen. Het handigste is om een auto te nemen die niet veel verbruikt, de brandstof is immers een van de factoren voor het bepalen van de prijs. De wegenbelasting op de auto zal zo veel lager zijn dan voorheen. Dit geldt natuurlijk ook voor de kleinere auto’s, kies dan ook geen pickup truck als je graag geld wilt besparen. Het is nooit leuk om te betalen, maar deze belasting zorgt er wel weer voor dat de wegen onderhouden worden. Zonder de belasting zou het natuurlijk een grote puinhoop worden in het verkeer!

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: