In het verzekeringswezen hebben verzekeringen vaak clausules. Dit zijn bepalingen in de verzekeringsovereenkomst die het doel hebben om de polisvoorwaarden te beperken of om ze uit te breiden. Deze clausules zijn over het algemeen een onderdeel van de polis. Clausules die veel voorkomen worden meestal door de verzekeraar opgenomen in de polisvoorwaarden.
Geen dekking
Ook de motorrijtuigverzekering heeft vaak bepaalde clausules. De alcoholclausule is er een van. Deze bepaling geeft aan dat er geen dekking is als de bestuurder van het voertuig onder invloed is van alcohol. Ook drugs of medicijnen kunnen hieronder vallen. Zowel alcohol, drugs en medicijnen kunnen zorgen dat de bestuurder niet in staat is om het voertuig naar behoren te besturen, waarbij aanspraak op vergoeding vanuit de autoverzekering vervalt.
Cascoschade
Vooral voor de cascoschade speelt de alcoholclausule een grote rol. Het gaat hier om een niet door de Wet aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen toegestane uitsluiting. Hierdoor blijft het rechtstreeks verhaalsrecht voor eventuele slachtoffers op de zogenaamde WAM-verzekering bestaan. Dit betekent dat de verzekeraar de mogelijkheid heeft om een door hem aan een derde gedane schadebetaling toch te verhalen op de bestuurder.
Alcohol en rijden gaan niet samen
De gevolgen van schade onder invloed van alcohol kunnen flink zijn. Deze clausule kan de veroorzakende bij schade veel problemen bezorgen. Het is dus belangrijk dat de clausule zeer serieus genomen wordt. Deze bepaling komt niet alleen bij een autoverzekering voor, ook in de motorverzekering of bij de pleziervaartuigenverzekering kan de alcoholclausule worden opgenomen. Uiteraard is het natuurlijk vooral vanwege het belang van de gezondheid van andere verkeersdeelnemers en die van jezelf dat alcoholgebruik niet samengaat met verkeersdeelname, of in ieder geval het besturen van een motorvoertuig.
Levenslange financiële last
Bij het gebruik van alcohol door de bestuurder tijdens het rijden kan cascoschade worden geweigerd maar ook de WA-dekking kan worden verhaald op de bestuurder bij schade aan derden. Dit kan soms aardig in de papieren lopen. Rijden onder invloed kan betekenen dat je auto, motor of vaartuig zo beschadigd is en dat hier geen dekking tegenover staat. Maar het kan ook betekenen dat je bijvoorbeeld een vangrail beschadigt of een auto van een ander en dat je voor deze kosten op moet draaien. Letsel bij een tegenpartij die onschuldig is kan soms oplopen tot een schadebedrag van honderdduizenden euro’s. Het kan voor een levenslange financiële last zorgen.
Naast alle financiële risico’s die je loopt als je onder invloed rijdt, zijn er natuurlijk ook de morele en maatschappelijke bezwaren. Het kan ook nog eens gevolgen hebben voor het afsluiten van een nieuwe of andere verzekering. Of de verzekeringsmaatschappij weigert je aanvraag of je betaalt enorm hoge kosten.
De limiet
Op dit moment geldt voor bestuurders die korter hun rijbewijs hebben dan vijf jaar een limiet van 0,2 promille, dat is meestal al minder dan één glas. Ervaren bestuurders die meer dan vijf jaar hun rijbewijs hebben, krijgen te maken met een limiet van 0,5 promille. Dat is meestal minder dan twee glazen. Vergeet niet dat drugs en medicijnen net zo kwalijk en bepalend kunnen zijn.
Hoe nuttig was dit bericht?
Klik op een ster om het te beoordelen!
Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0
Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.
Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!
Laten we deze post verbeteren!
Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?