Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoek

Betekenis van verzekering

Inhoudsopgave

Leestijd: < 1 minuut
0
(0)

Wat is een verzekering?

Een verzekering is een contract  tussen een verzekeringsmaatschappij en degene die zich laat verzekeren, de verzekeringnemer. Met een verzekering beoogt de verzekeringnemer de financiële gevolgen van een risico af te dekken, zodat hij die zelf niet hoeft te dragen in het geval er sprake is van een risicogeval.

Verzekeringen voor verschillende redenen

Zowel bedrijven als particulieren verzekeren zich om zich in te dekken voor de risico’s van rampen, ongelukken en aansprakelijkheid. Vaak verzekert men zich voor situaties die veel geld kosten en die niet van te voren te voorzien zijn. Denk aan de gevolgen van brand, autoschade of overlijden. Voor elk van deze situaties zijn specifieke verzekeringsproducten ontwikkeld.

Bedrijven hebben speciale soorten verzekeringen nodig die verzekeren tegen specifieke soorten risico’s waarmee een bepaald bedrijf wordt geconfronteerd. Een fastfoodrestaurant heeft bijvoorbeeld een verzekeringspolis nodig die schade of letsel dekt als gevolg van koken met een frituurpan. Een autodealer is niet onderhevig aan dit soort risico’s, maar heeft wel dekking nodig voor schade of letsel die tijdens testritten kan optreden.

Voorwaarden bij een verzekering

De meeste verzekeringen kennen speciale voorwaarden die invloed hebben op hoeveel en wanneer er geld wordt uitgekeerd. Zo is er vaak sprake van een duidelijke beschrijving van situaties waarin niet wordt uitgekeerd, bijvoorbeeld bij door de verzekeringnemer verwijtbare nalatigheid. Ook kan er sprake zijn van een eigen risico, dat is een vooraf bepaald bedrag dat de verzekeringnemer eerst zelf moet betalen voordat de rest van de opgelopen schade door de verzekeringspartij wordt vergoed. Nog een andere, vaak voorkomende afspraak is de maximale dekking. Dat is het maximale bedrag waarvoor je verzekerd bent. Alle schade boven dit bedrag zal je zelf moeten vergoeden.

Synoniemen van verzekering zijn: assurantie, toezegging, zekerheid en waarborg

 

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: