Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoeken

Betekenis van vrij op naam

Inhoudsopgave

Leestijd: 3 minuten
0
(0)

Bij het kopen van onroerend goed kom je vaak de term “vrij op naam” (v.o.n.) tegen. Maar wat betekent het precies en wat zijn de voordelen? In deze blog leggen we de betekenis van vrij op naam uit en wat het voor jou als koper kan betekenen. Ook bespreken we enkele belangrijke zaken die komen kijken bij het kopen van een woning met deze voorwaarde.

Wat betekent vrij op naam?

Vrij op naam betekent dat de verkoper bepaalde kosten op zich neemt die normaal gesproken door de koper worden betaald. Dit betreft in de meeste gevallen de overdrachtsbelasting en de kosten voor de notaris, die de eigendomsakte opstelt en inschrijft bij het Kadaster. Als koper hoef je dus minder extra kosten te betalen bij de aankoop van de woning. Dit kan duizenden euro’s schelen, wat natuurlijk aantrekkelijk is voor mensen die net hun eerste huis willen kopen of voor mensen die hun budget zorgvuldig willen beheren.

Kosten die je bespaart

Bij een koopovereenkomst waarbij “vrij op naam” wordt afgesproken, zijn er een aantal kostenposten die je niet hoeft te betalen. De belangrijkste zijn:

  1. Overdrachtsbelasting: dit is een belasting van 2% op de aankoopprijs van de woning. Bij een woning van €300.000 betaal je dus al snel €6.000 aan overdrachtsbelasting. Bij vrij op naam neemt de verkoper dit voor zijn rekening.
  2. Notariskosten voor de eigendomsakte: als de verkoper de woning vrij op naam aanbiedt, dan betaalt hij ook de kosten aan het notariskantoor die gemoeid zijn met het overdragen van de woning. Dit zijn kosten voor het opstellen van de eigendomsakte en de inschrijving bij het Kadaster.

Hoewel je als koper vrijgesteld bent van deze kosten, betekent dat niet dat je helemaal geen extra kosten hebt. Er zijn andere kosten die je zelf moet betalen, zoals de notariskosten voor het opstellen van de hypotheekakte en eventueel advieskosten voor een hypotheekadviseur. Ook moet je rekening houden met taxatiekosten en de kosten voor een eventuele bouwkundige keuring.

 

Wanneer wordt vrij op naam toegepast?

Vrij op naam wordt meestal toegepast bij de verkoop van nieuwbouwwoningen. De projectontwikkelaar of aannemer wil potentiële kopers aantrekken door de extra kosten, zoals de overdrachtsbelasting, voor zijn rekening te nemen. Hierdoor wordt de drempel om een nieuwbouwwoning te kopen lager voor veel mensen.

Toch komt vrij op naam ook wel eens voor bij de verkoop van bestaande woningen. Vooral in een huizenmarkt waar niet veel vraag is naar woningen, willen sommige verkopers zich onderscheiden door hun woning vrij op naam aan te bieden. Dit geeft hun woning een aantrekkelijkere prijsstelling en kan ervoor zorgen dat de woning sneller wordt verkocht.

 

betekenis van vrij op naam

Vrij op naam versus kosten koper

Het tegenovergestelde van vrij op naam is “kosten koper” (k.k.). Bij een koopovereenkomst met kosten koper betaalt de koper alle kosten die komen kijken bij de overdracht van de woning, zoals de notariskosten en de overdrachtsbelasting. Dit is de standaard in Nederland, en de meeste bestaande woningen worden op deze manier verkocht.

Bij kosten koper moet je dus rekening houden met de extra kosten bovenop de koopprijs. Het kan aantrekkelijk lijken om een woning vrij op naam te kopen, omdat je minder extra kosten hebt. Maar het is altijd belangrijk om de totale kosten goed in kaart te brengen en te vergelijken of de woningprijs zelf misschien hoger ligt bij een vrij op naam-aanbieding.

Denk ook aan andere factoren

Hoewel de besparing op de kosten een groot voordeel is bij vrij op naam, moet je ook naar andere aspecten kijken. De woning zelf, de locatie en de staat van onderhoud zijn uiteraard belangrijker dan alleen de kostenconstructie. Daarnaast is het goed om na te gaan of de woning binnen je budget past, inclusief de eventuele andere kosten zoals verbouwingen of aanpassingen die je zou willen doen.

Als je bijvoorbeeld denkt over de verkoop van je eigen woning en overweegt hoe je jouw huis het beste kunt positioneren op de markt, kan vrij op naam een aantrekkelijke optie zijn om kopers aan te trekken. Denk jij erover om je huis in Vught te verkopen? Overweeg dan of het aanbieden van vrij op naam voor jouw situatie voordelig kan zijn. Dit kan een extra stimulans zijn voor potentiële kopers om sneller een beslissing te nemen.

Vrij op naam: een slimme keuze voor kopers?

Vrij op naam is een interessante optie voor mensen die de extra kosten bij de aankoop van een woning willen vermijden. Hoewel het voornamelijk wordt toegepast bij nieuwbouwwoningen, kan het ook bij bestaande woningen voorkomen. Het belangrijkste voordeel is de besparing op overdrachtsbelasting en notariskosten voor de eigendomsakte, wat het aantrekkelijk maakt voor veel kopers. Het is echter verstandig om altijd een goede vergelijking te maken tussen de totale kosten en andere factoren die een rol spelen bij de aanschaf van een woning.

Het kiezen voor vrij op naam kan een slimme manier zijn om kosten te besparen, maar uiteindelijk draait het om het vinden van een woning die bij jouw wensen en budget past.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: